Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 153

datum: 8 juli 2008

Tentoonstelling 'Stapel op stal' op Landgoed Schothorst

'Stapel op stal'. Dat is de titel van de tentoonstelling die van zondag 20 juli tot en met zondag 19 oktober 2008 is te bezichtigen in het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME), Landgoed Schothorst. 'Stapel op stal' laat de relatie tussen mens en landbouwhuisdieren zien.

In de tentoonstelling vertellen allerlei historische voorwerpen uit het rijke Amersfoortse archief de geschiedenis van de veehouderij door de eeuwen heen. 'Stapel op stal' is een productie van het CNME en kwam tot stand in nauwe samenwerking met Museum Flehite, de gemeentelijk afdeling Archeologie en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. De tentoonstelling is gratis te bezoeken en is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar.

Van prehistorie tot oormerk

Oude voorwerpen en vondsten belichten het verleden van het paard, het rund, het schaap, de geit, de kip en het varken vanaf de prehistorie tot nu. Het heden wordt vooral gekenmerkt door de moderne technieken waarvan de veehouderij vandaag de dag gebruik maakt. Voelkisten en spelelementen brengen de landbouwhuisdieren tot leven. Op deze manier komen thema's als oorsprong, het nut van de dieren vroeger en nu, landschap en ecologie, kunst en religie, en ethiek, uitgebreid aan bod.

Openingstijden
De tentoonstellingsruimte is open op:
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur. Woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Vanaf 1 oktober op zaterdag gesloten.
Het CNME is te vinden op Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21 te Amersfoort.

Informatie:
Katinka Regtien, communicatiemedewerker CNME, maandag en dinsdagochtend bereikbaar op 033 469 52 11, e-mail: k.regtien@amersfoort.nl. Rob Hemmelder, beheerder CNME, maandag t/m donderdag bereikbaar op 033 469 52 18, e-mail r.hemmelder@amersfoort.nl.


---- --