ABVAKABO FNV

Jeugdzorg helpt meer kinderen

De jeugdzorg heeft vorig jaar meer kinderen geholpen dan het jaar daarvoor. Bovendien zijn zij sneller geholpen dan in voorgaande jaren. De pogingen om de jeugdzorg te verbeteren en de doelmatigheid ervan te versterken blijken resultaat te hebben gehad.

Dat komt volgens de MOgroep Jeugdzorg naar voren in de rapportages van de Bureaus Jeugdzorg en de zorgaanbieders over vorig jaar. In 2007 namen de verzoeken om hulp opnieuw toe.

De Bureaus Jeugdzorg hadden dat jaar meer dan 135.000 keer contact met jeugdigen en ouders met ernstige opvoedproblemen. Dat is een stijging met bijna 12 procent ten opzichte van 2006. Het aantal jongeren in de jeugdbescherming steeg met hetzelfde percentage. Bij de jeugdreclassering was de toename in 2007 ten opzichte van 2006 bijna 9 procent.

Het aantal behandelingen in de provinciale jeugdzorg is in 2007 tot ruim 84.000 gestegen, tegen 79.572 het jaar daarvoor. Ruim 66.000 cliënten hebben daar hulp ontvangen. Het beeld dat een kleine groep jeugdigen uitzonderlijk veel gebruik van de jeugdzorg maakt, zoals onlangs uit onderzoek in de regio Rotterdam bleek, is volgens de MoGroep Jeugdzorg geen algemene trend.

De doorlooptijd, de tijd tussen de aanmelding en de afsluiting van het onderzoek, is bij de Bureaus Jeugdzorg sterk gedaald. Was die in 2005 nog 201 dagen, in 2007 was dat 94 dagen. Bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling is de doorlooptijd in 2007 gedaald tot 79 dagen. Dat is 54 dagen minder dan twee jaar daarvoor.

Voor de extra hulpverlening wordt dit jaar 56 miljoen ingezet. Dat was eenmalig en het is onduidelijk of zo'n bedrag volgend jaar ook beschikbaar is. MOGroep Jeugdzorg dringt erop aan dat er snel duidelijkheid komt. Zorgaanbieders moeten op korte termijn maatregelen nemen over het aantal personeelsleden. Tijdelijke medewerkers of medewerkers op projectbasis zullen de sector verlaten. Als pas in 2009 duidelijk wordt dat er toch weer middelen zijn, moeten weer mensen worden geworven. Die uit- en instroom van hulpverleners wil de MOGroep Jeugdzorg voorkomen.