Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Meer controle op commerciële re-integratiebureaus nodig

20-07-2008 * Volgens de SP moet de gemeente meer controle uitvoeren op commerciële re-integratiebureaus. Vandaag blijkt dat re-integratiebureau WorkstaR cliënten misleidt en de gemeente op extra kosten jaagt. Al eerder waren er twijfels over dit bureau, maar kennelijk heeft dit niet tot meer controle geleid. Voor de SP is dit aanleiding om de controles van de gemeente op te voeren bij verdachte re-integratiebureaus.
Re-integratiebureau WorkstaR schuift zonder toestemming van DWI cliënten door naar een derde partij (Stichting Careritas). Verder zijn er dubbele betalingen vanuit de gemeente voor hetzelfde geleverde werk. Al eerder zijn er in de gemeenteraad vragen gesteld over het re-integratiebedrijf FourstaR BV /WorkstaR BV. Ook in het Rekenkamerrapport over de re-integratie van januari 2007 werden door de Rekenkamer vraagtekens gezet bij de handelwijze van WorkstaR. Toch heeft dit kennelijk niet geleid tot optreden van de gemeente richting dit commerciële bureau.

SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De gemeente Amsterdam heeft in haar kerndoelstelling van de Wet Werk en Bijstand afgesproken om zoveel mogelijk Amsterdammers die nu nog aan de kant staan via re-integratieprojecten aan het werk te helpen. Het betreft hier vaak kwetsbare mensen die op re-integratie trajecten worden geplaatst. De grootst mogelijke zorgvuldigheid en controle van de re-integratiebedrijven is hierbij van belang. Kennelijk neemt het college dit nu nog niet zo nauw."