Provincie Utrecht

Wegwerkzaamheden N198 tussen Harmelen en De Meern

17-7-2008 -

Vanaf 21 t/m 25 juli 2008

Vanaf maandag 21 juli tot en met vrijdag 25 juli 2008 voert de provincie Utrecht wegwerkzaamheden uit op de N198 tussen Harmelen en De Meern. Het gaat om een wegvak van 1,8 kilometer tussen de Veldhuizerweg (ontsluitingsweg Leidsche Rijn) en de bebouwde kom van Harmelen. Met behulp van verkeersregelaars kan het verkeer doorgang vinden, waarbij enige hinder en vertraging niet uitgesloten is.

Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van de bestaande belijning op de weg.
Aan beide zijden van de weg komen fietssuggestiestroken die worden gemarkeerd met een onderbroken streep. De fietsstroken hebben een breedte van 0,75 tot 1,00 meter. Voor het gemotoriseerde verkeer blijft een breedte over van 4,50 meter. Er komt geen nieuwe belijning in het midden.

Lagere snelheid
De maximumsnelheid op het wegvak tussen Harmelen en De Meern gaat omlaag naar 60 km/uur.
Deze snelheid staat aan beide kanten van het wegvak aangegeven en wordt halverwege nog een keer herhaald. Door de andere weginrichting en aangepaste maximumsnelheid krijgt het wegvak meer de functie van erftoegangsweg dan die van gebiedsontsluitingsweg.

Aanleiding
Het veranderen van het wegvak is het gevolg van de klachten die zijn binnengekomen nadat de provincie in oktober 2007 tijdens groot onderhoud nieuwe belijning had aangebracht op het betreffende wegvak. Deze belijning voldeed aan de nieuwste richtlijnen voor gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom, maar door deze nieuwe belijning kregen de fietsers (nog) minder ruimte. Overleg met bewoners en de gemeente Woerden en onderzoek naar mogelijke oplossingen hebben geleid tot de aanpassingen die nu worden aangebracht.