Bureau Verkeershandhaving


Alcoholcontroles Vierdaagseweek naar tevredenheid verlopen

21 juli 2008

Het verkeershandhavingsteam van de politie Gelderland-Zuid heeft in Nijmegen vrijdagavond en -nacht 1.636 automobilisten gecontroleerd op het rijden onder invloed. Van hen bliezen 29 op de ademanalyse boven de wettelijk strafbare limiet en kregen een proces-verbaal.

Negen invorderingen
Tijdens de Vierdaagseweek werd op zes avonden gecontroleerd op het rijden onder invloed. Dit gebeurde op diverse in- en uitvalswegen van Nijmegen. In totaal zijn deze week ruim tienduizend blaastesten afgenomen. Van de gecontroleerde bestuurders bleken er 92 teveel gedronken te hebben. Onder hen waren 21 beginnend bestuurders, voor wie de limiet een stuk lager ligt. Van negen bestuurders is het rijbewijs ingevorderd omdat zij wel erg veel hadden gedronken.

Ongevalsrisico
De politie heeft deze intensieve alcoholcontroles gehouden omdat alcoholgebruik nog steeds één van de belangrijkste ongevalsoorzaken is. Bij ongeveer 15% van alle verkeersongevallen is drank in het spel. Al bij drie glazen neemt het ongevalsrisico toe met 100%.

Minder dan 1% onder invloed
De politie Gelderland-Zuid is tevreden over het verloop van de alcoholcontroles. Het aantal bestuurders onder invloed is ondanks de grootschalige controles beperkt gebleven tot minder dan 1%. Dat is ruim onder het landelijk gemiddelde voor het rijden onder invloed. Dat lag in 2007 op 3%. Hieruit blijkt dat de intensieve controles die traditioneel tijdens de Vierdaagseweek worden gehouden en de BOB-campagne een positief effect hebben. Een speciaal BOB promotieteam was de hele week bij de controles aanwezig om de boodschap dat alcohol en verkeer niet samengaan extra kracht bij te zetten. Echte BOB's kregen een klein presentje uitgereikt.