Ingezonden persbericht



---



Activiteiten en tentoonstellingen in Museum Volkenkunde maandag 21 juli t/m zondag 17 augustus 2008

Laatste weken!
Tijdelijke tentoonstelling
Nog t/m 24 augustus
Bent u nog niet naar de tentoonstelling ALS HET IJS SMELT bent geweest, of wilt u graag nog een keer? Dan is deze maand uw laatste kans. Zondag 24 augustus is de laatste dag waarop u zich kunt verbazen over de 100 verschillende woorden die de Noordpoolbewoners voor het begrip 'ijs' kennen. Of om rustig plaats te nemen in het pooltheater en te kijken en luisteren naar hun verhalen. Inwoners van Siberië, Alaska, Groenland, Canada en Lapland: ze gaan ieder op hun eigen wijze om met het smeltende ijs. Voor sommigen biedt het ook nieuwe perspectieven.

RONDLEIDINGEN

Zondag 27 juli
12.00-13.00 uur Shakuhachi, Japans fluitspel bij de Boeddhabeelden

13.30-14.30 uur Themarondleiding rituelen

Zondag 3 augustus
12.00-13.00 uur Shakuhachi, Japans fluitspel bij de Boeddhabeelden

13.30-14.30 uur Rondleiding door de Indonesië zaal

Zondag 10 augustus
13.30-14.30 uur Rondleiding door de Oceanië zaal

Zondag 17 augustus
13.30-14.30 uur Themarondleiding topstukken

TENTOONSTELLINGEN

VASTE TENTOONSTELLING
Aan de hand van wereldberoemde collecties gaan bezoekers op reis. De tocht voert langs topstukken uit de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, Centraal- en West-Azië naar Indonesië, Oceanië, China, Japan en Korea.

GROTE TIJDELIJKE TENTOONSTELLING
ALS HET IJS SMELT - Gevolgen voor bewoners van de Noordpool t/m 24 augustus 2008
Grote interactieve tentoonstelling waarin bewoners van de Noordpoolgebieden aan het woord komen.

GALERIJTENTOONSTELLINGEN
Nomaden boven de Poolcirkel
Foto's van Jeroen Toirkens
NOORD-AMERIKA / ARCTISCH GEBIED galerij
t/m 21 september 2008
Fotograaf Jeroen Toirkens bracht in 2005 en 2006 enige tijd door bij de Sámi en de Nenets in Rusland ver boven de poolcirkel. Dit als onderdeel van het langlopende project 'NomadsLife' waarin hij wereldwijd nomadisme in beeld wil brengen; zolang het nog kan. Door verstedelijking, globalisering en klimaatverandering staat deze levenswijze onder constante druk.

De verborgen voet van de Borobudur
INDONESIE galerij
t/m 28 september 2008
Vanaf zaterdag 16 februari is er in Museum Volkenkunde een bijzondere galerijtentoonstelling onder de mysterieuze titel 'De verborgen voet van de Borobudur' te bezichtigen. Een kleine tentoonstelling over het wereldberoemde eeuwenoude boeddhistische monument op Java (Indonesië); waar archeologen in 1885 een bouwlaag met afgedekte reliëfs troffen. Ze legden die bloot, fotografeerden alles en dekten de reliëfs weer toe.

Snouck Hurgronje, verzamelaar in Mekka, 1885

AZIË galerij

t/m 19 oktober 2008
Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) was een opmerkelijk Arabist en Islamoloog, bekeerd tot de islam en verzamelaar van een collectie unieke voorwerpen die Museum Volkenkunde beheert. De collectie, waarvan 156 voorwerpen in de tentoonstelling te zien zijn, is van unieke wetenschappelijke waarde omdat de voorwerpen iets laten zien van het leven van de gewone man en vrouw in en rond Mekka, in een goed gedateerde periode.

Manilla - catch me if you can!
Foto's van Raphaël Blum
CHINA galerij
t/m 28 december 2008
Tot einde december toont Volkenkunde foto's van de Franse kunstenaar Raphaël Blum (1966). De expositie met zestien foto's toont bewoners van de Filippijnse hoofdstad Manilla. De Franse kunstenaar Raphaël Blum (1966) verkent de stad niet door ruïnes en mooie gebouwen te bezoeken. Hij zoekt contact met de bewoners omdat zij "de structuur van de stad in beweging houden". De portretten van voorbijgangers in Manilla zijn een poging om de stad te laten zien met de mannen en de vrouwen die haar beeld bepalen.

Brabants bont in Afrika

AFRIKA galerij
t/m 4 januari 2009
'Kom naar mijn slaapkamer op je sandalen', 'Het brein van Kofi Anan' en 'Het oog van mijn rivale': Zo maar 3 namen die West-Afrikaanse vrouwen aan de hoog gewaardeerde, exclusieve en kostbare ontwerpen van de Nederlandse VLISCO fabriek hebben gegeven. De tentoonstelling Brabants Bont in Afrika vertelt het bijzondere verhaal van een fel begeerd Nederlands product en hoe dat de mode in West-Afrika bepaalt.

Lily Eversdijk Smulders bij de Inuit.
Tekeningen
JAPAN galerij
t/m 11 januari 2009
Aansluitend bij de grote tentoonstelling ALS HET IJS SMELT in Volkenkunde zijn deze zomer 21 portretten te zien van Canadese Inuit. Werken in krijt en potlood op papier van de Nederlandse kunstenares Lily Eversdijk Smulders (1903-1994). Op zoek naar de 'ouderwetse, romantische Eskimo' kwam Lily Eversdijk Smulders in 1969 terecht bij de Inuit in Canada. Daar bleek haar al gauw dat het traditionele leven van de Inuit enorm was veranderd. Haar verblijf bij de Inuit leverde tientallen portretten op van mannen, vrouwen en kinderen.

Collectie Penard in de spotlights
MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA galerij
t/m eind februari 2009
In de tentoonstelling 'Collectie Penard in de spotlights' wordt de visie van twee vroeg-twintigste eeuwse Surinaamse verzamelaars naast de uitkomsten van hedendaags onderzoek gezet. De broers Penard brachten een verzameling van 265 Indiaanse voorwerpen bij elkaar. Van unieke waarde zijn hun taalkundige aantekeningen en de boekjes met tekeningen van Indiaanse medewerkers. In die boekjes staan versieringsmotieven met de naam en de betekenis van het motief. Onlangs is dit materiaal bestudeerd. Het resultaat is samen met ongeveer 100 voorwerpen te zien in deze galerijtentoonstelling in Volkenkunde.

Entree:
Woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling Museumkaart geldig

Volwassenen E 7,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP E 4,00
Toeslag tentoonstelling 'ALS HET IJS SMELT E1,00

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | openingstijden: di tm zo 10.00-17.00 uur | gesloten op ma, 3 okt, 25 dec, 1 jan & 30 april. | entree: 7,50, 4,00, MK geldig | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl | elke woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling en de galerijtentoonstellingen van Volkenkunde