Raad van State


maandag 21 juli 2008
Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ouder-Amstel heeft verleend voor het uitbreiden van basisschool Het Kofschip aan het Turfstekerspad in Ouderkerk aan de Amstel. Er komen 3 klaslokalen bij. De Vereniging van Eigenaren Sluisplein komt tegen de vrijstelling in hoger beroep. Zij vindt dat de gemeente had moeten kijken naar eerdere vrijstellingen die aan onder meer een supermarkt in de omgeving zijn verleend. Volgens de vereniging wijkt de gemeente te veel af van het bestemmingsplan door steeds vrijstellingen te verlenen. Verder vrezen zij dat de school in de toekomst nog meer zal uitbreiden en dat er dan weer een vrijstelling nodig is. (zaaknummer 200708886/1) Zitting over de vergunningen die de college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland en Zeeland op grond van de Natuurbeschermingswet hebben verleend voor de bouw en het gebruik van een kolen/biomassa gestookte elektriciteitscentrale door E.ON Benelux op de Maasvlakte. Greenpeace Nederland vindt dat de vergunningen niet hadden mogen worden verleend. Volgens haar kunnen de bouwwerkzaamheden schade veroorzaken aan de natuurgebieden in de omgeving, waaronder de gebieden Voordelta en Voornes Duin. Daarom verzoekt Greenpeace de Raad van State nu te bepalen dat de vergunningen worden geschorst in afwachting van de behandeling van het beroep dat Greenpeace tegen de vergunningen bij de Raad van State heeft ingesteld. (zaaknummers 200804829/1 en 200804830/1)
Zitting over de bouwstop die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente Amsterdam heeft opgelegd aan een diamanthandel uit Amsterdam vanwege de verbouwingswerkzaamheden aan een pand in de Paulus Potterstraat in Amsterdam. Het stadsdeelbestuur heeft ook een dwangsom opgelegd om te voorkomen dat er toch bouwwerkzaamheden plaatsvinden. In het pand wil het bedrijf een diamantmuseum worden gevestigd. Het pand is verbouwd zonder daarvoor over de benodigde vergunningen te beschikken, aldus het stadsdeel. De diamanthandel is onder meer van mening dat voor de werkzaamheden geen vergunning nodig is. (zaaknummer 200708923/1)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Almere om een milieuvergunning te verlenen voor het veranderen van een geleidehondenschool aan de Prieelvogelweg in Almere. De verandering heeft betrekking op het geven van trainingen van verschillende groepen honden op het trainingsveld van de school. Het college heeft de vergunning geweigerd vanwege de extra geluidsoverlast die door de trainingen ontstaat. Volgens het college kan wel aan de geldende geluidsvoorschriften worden voldaan als de honden die 's avonds op cursus komen een zogenoemd 'snoetje' dragen om te voorkomen dat ze gaan blaffen. Niet zeker is dat dit altijd gebeurt, aldus de gemeente. De geleidehondenschool is het niet met de weigering eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200708613/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.