Nederlandse Tafeltennisbond


61 keer gladiolen; tafeltennisser Van der Lans recordhouder Vierdaagse

Nijmegenaar Bert van der Lans, tafeltennisser van het Wijchense ONI, werd afgelopen vrijdag als recordhouder van de Vierdaagse binnengehaald. Nog nooit eerder liep iemand voor de 62ste keer mee, en nog nooit eerder ontving iemand voor de 61ste keer de versierselen die behoren bij deze prestatietocht.

Onze verslaggever ter plaatse, accountmanager woonachtig in Nijmegen, zag Van der Lans rond 3 uur op de Via Gladiola voorbij komen. Enthousiast sprong ze op hem af en verraste hem met haar felicitatie. In de afgelopen tafeltenniscompetitie waren ze nog tegenstanders van elkaar maar deze wedstrijd is er eentje die waarschijnlijk niemand na Van der Lans nog winnen kan.

Maar liefst 61 keer kreeg Bert van der Lans, 76 jaar, de versierselen opgespeld. Maar dit jaar was wel extra bijzonder: hij werd trotse recordhouder. Als De Vierdaagse van 2006 niet zo dramatisch was verlopen (afgelasting vanwege extreme hitte en het overlijden van twee lopers) was Van der Lans vorig jaar al recordhouder geworden. "Iedereen zegt altijd: die van der Lans die haalt dat wel even, maar dat moet ik ook ieder jaar nog maar weer zien", sprak hij met een lach op de TV.

Nou, Bert is in goede conditie, dat is duidelijk. Hij liep er uitermate fit bij. En als hij ook blijft tafeltennissen, een zeer gezonde sport zoals we weten, dan zit er volgend jaar wel weer een vierdaagse in? Van der Lans' eerste Vierdaagse was in 1947; hij was toen vijftien jaar oud en stapte als eerste over de eindstreep. "Het was bloedheet, ik was jong en had veel energie", liet hij optekenen in De Gelderlander. Eerste was hij de 61ste keer niet, maar dat kan ook niet als je onderweg zoveel aandacht krijgt. Verdiende aandacht voor een prachtprestatie.

Bert van der Lans, foto: De Gelderlander (archief)

Onze verslaggever ter plaatse meende nog meer tafeltennissers te herkennen tussen de bijna 36.000 lopers die binnenkwamen. Zag ze daar niet een NTTB-scheidsrechter uit de omgeving van Nijmegen de eindstreep halen? En, was dat niet die speler van TafeltennisVereniging Oosterhout, die ook nog kiplekker na 200 kilometer de zegetocht op Via Gladiola onderging?

Het ging bij onze verslaggever ter plaatse spontaan ook weer kriebelen; zij haalde ooit 3 keer de eindstreep. Graag wil de NTTB weten of er onder de tafeltennissers nog meer Vierdaagse lopers zijn? En we willen graag weten hoeveel keren mensen 'm ooit gelopen hebben of dat ze van plan zijn weer te gaan lopen in 2009. Bestaat er een connectie tussen de wandelsport en de snelste balsport ter wereld? Dat mag je laten weten op koppelman@nttb.nl ovv 4daagse.

Bert, we zijn trots op jouw prestatie en we hopen dat je nog heel vaak De Vierdaagse mag lopen, en ook dat je in conditie blijft door te tafeltennissen!

NTTB/IK