Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

OPNAMES VOOR VERFILMING DE HELAASHEID DER DINGEN VAN START

Gent / Amsterdam, 21 juli 2008 - Vandaag start regisseur Felix van Groeningen met de langverwachte verfilming van Dimitri Verhulsts bestseller De helaasheid der dingen. Het is de derde film van van Groeningen die eerder naam maakte met Steve+Sky en Dagen zonder lief. De film is een coproductie tussen IDTV Film (Jeroen Beker en Frans van Gestel) en het Vlaamse productiehuis Menuet (Dirk Impens). De belangrijkste hoofdrollen worden vertolkt door Kenneth Vanbaeden, Koen De Graeve, Johan Heldenbergh, Wouter Hendrickx, Bert Haelvoet, Valentijn Dhaenens en Gilda De Bal.

Van het boek gingen tot nu toe in Vlaanderen en Nederland al meer dan 80.000 exemplaren over de toonbank. Na twee jaar intensief sleutelen aan het scenario, samen met Christophe Dirickx (Manneken Pis, Villa des Roses, Alles Moet Weg en Linkeroever), is Felix van Groeningen klaar voor zijn derde en ongetwijfeld meest ambitieuze film.

De helaasheid der dingen vertelt het verhaal van Gunther Strobbe die samen met zijn vader Celle en zijn drie nonkels (Breejen, Koen en Wieken) inwoont bij zijn grootmoeder Meetje. Gunther wordt er dagelijks geconfronteerd met het gebruik van ontzaglijke hoeveelheden alcohol, vrouwen versieren en nietsdoen. Alles wijst erop dat Gunther hetzelfde lot beschoren is als zijn vader en zijn drie nonkels. Of kan Gunther toch ontsnappen aan de helaasheid der dingen en zijn droom realiseren?

Kenneth Vanbaeden (jonge Gunther) is 13 en deze film is zijn allereerste rol op het witte doek. Koen De Graeve (vader Celle) is dit jaar niet van het witte scherm weg te slaan. Na zijn verbluffende vertolking van Niek in Dagen zonder lief, is Koen dit jaar nog te zien in drie films: Los (Jan Verheyen), Loft (Erik Van Looy) en (N)iemand (Patrice Toye). Johan Heldenbergh (nonkel Breejen) was ook van de partij in Steve+Sky. Onlangs was hij nog te bewonderen in het alomgeprezen Aanrijding in Moscou (Christophe Van Rompaey). Wouter Hendrickx (nonkel Wieken) werd bekend bij het grote publiek als rechterhand van Witse, maar speelde ook eerder mee in Verlengd Weekend (Hans Herbots) en tal van televisieseries. Bert Haelvoet (nonkel Koen) speelde in Man Zkt Vrouw (Miel van Hoogenbemt) en Linkeroever (Pieter Van Hees) en begin 2009 in Dirty Mind (Pieter Van Hees). Valentijn Dhaenens (Gunther) kennen we o.a. uit Meisje (Dorothée Van den Berghe) en Koning van de Wereld (Guido Henderickx). Hij speelt tevens mee in Mr. Nobody (Jaco Van Dormael). Gilda De Bal vertolkt de rol van Meetje. Naast een heleboel televisieseries waaronder Sedes & Belli, Heterdaad, Aspe, Stille Waters en onlangs nog de regionale fictieserie 180, was Gilda ook te zien in De Zusjes Kriegel en De Verlossing.

Andere rollen zijn er onder andere voor Natali Broods, Pauline Grossen, Sara De Bosschere, Jos Geens en Robby Cleiren.

De opnamen starten op 21 juli en eindigen op 5 september. De film komt uit in het najaar van 2009 en zal gedistribueerd worden door Kinepolis Film Distribution.

De helaasheid der dingen is een coproductie tussen IDTV Film en Menuet en komt tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, het Nederlands Fonds voor de Film, Media Programme-EACEA en de taxshelterpartners Btech, Kinepolis Group, Vanden Avenne, Belgacom/Connectimo en Standaard Boekhandel.