Ingezonden persbericht


SV 2008, nr. 81 inzake verplichte afname parkeerplaats Maria van Hongarijedreef.

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
81 vragen van de heer T.W. SChipper en mevrouw B. Dibi (ingekomen 18 juli 2008)

Middels rondvragen in de commissie SO van mei en juni 2008 en een vraag bij de behandeling van het voorstel Partiële Herijking Parkeernormen in de commissie Verkeer en Beheer van 8 juli, heeft de SP aandacht gevraagd voor de ontstane situatie voor de zittende huurders op de Maria van Hongarijedreef, een project in het kader van 'Utrecht Vernieuwt', waarbij sloop / nieuwbouw zal plaatsvinden.

Nadat het sociaal plan was vastgesteld, werd de bewonersvertegenwoordiging in onderhandelingen met Mitros geconfronteerd met de verplichte afname van een parkeerplaats in de voorgenomen nieuwbouw, voor 35 euro per maand. Dit komt bovenop het nog onbekende hogere huurbedrag en extra kosten voor onderhoud gemeenschappelijke voorzieningen ten bedrage van 32,50 euro per maand.

Los hiervan is het nog onbekend wat de indeling van de nieuwe woningen gaat worden (aantal kamers, grootte van de kamers)

De sloop / nieuwbouw bij de Maria van Hongarijedreef is onderdeel van 'Utrecht Vernieuwt' en is mede bedoeld om nieuwe kansen te bieden voor de zittende huurders. Zij die mee willen naar de nieuwbouw moeten die kans ook krijgen. Door de bovenvermelde ontwikkelingen neemt de animo hiervoor flink af en de onrust onder de bewoners toe, zo bleek tijdens een recent bezoek van de SP en PvdA aan de bewonerscommissie.

Tot op heden is er van uit het college nog geen antwoord gekomen op de in de commissies gestelde vragen. Aangezien er vele vergelijkbare plannen zijn in de stad (De Gagel, Spoorzone, As Kanaleneiland), waarbij het bovenstaande een rol zou kunnen gaan spelen, zien de SP en PvdA uit naar de antwoorden op de volgende vragen.


1. Wat is het standpunt van het college over verplichte afname van betaalde parkeergelegenheid voor zittende huurders bij sloop/nieuwbouw, los van de onderhandelingen die hierover plaatsvinden tussen bewoners en corporatie?
2. Is het college het met de PvdA en SP eens dat dergelijke extra maandelijkse kosten voor zittende huurders hun kansen op meeverhuizen naar de nieuwbouw verkleinen?
3. Welke acties is het college bereid te ondernemen om dit effect weg te nemen?

Het Wijksteunpunt Wonen Groot Oost in Amsterdam zou over een vergelijkbaar geval van verplichte afname van een parkeerplaats een proefprocedure starten tegen corporatie het Oosten (zie http://www.wswonen.nl/Default.aspx?id=11976 ). De dreiging daarmee was voor de corporatie voldoende aanleiding de opzegging door de bewoner van de garagehuur te accepteren.


4. Hoe beoordeelt het college de gang van zaken in IJburg, in relatie tot die bij de Maria van Hongarijedreef?
5. Welke consequenties verbindt het college aan deze uitkomst in IJburg, in relatie tot de diverse nog volgende herstructureringsprojecten in Utrecht?


---- --