Ingezonden persbericht


SV 2008, nr. 80 inzake gezondheidsklachten in Vleuterweide.

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
80 vragen van de heer drs. C.J. Verhoef (ingekomen 17 juli 2008)

Geacht college,

Zoals u weet is B en G voorstander van het op een goede wijze omgaan met energie. Ik verwijs u naar onze bijdrage bij de behandeling van de Voorjaarsnota waar wij meer aandacht vroegen voor de filosofie van Cradle to Cradle. Echter zoals bij Cradle to Cradle moet iedere "innovatie" op een goede wijze onderzocht worden en vervolgens ook op een juiste wijze aangebracht en uitgevoerd worden.

In de negentiger jaren is het warmteterugwinsysteem met veel tamtam ingevoerd. Inmiddels is rond de 40 procent van de nieuwbouwwoningen uitgerust met deze mechanische ventilatie. Hierbij wordt frisse lucht van buiten met warme lucht van binnen vermengd. De vervuilde lucht wordt afgezogen en warme schone lucht naar binnen geblazen. Dit in combinatie met een overmaat aan isolatie leidde reeds in de negentiger jaren tot de eerste klachten bij huisartsen.

Je zou verwachten dat er maatregelen genomen zouden worden die deze problematiek aanpakken. Maar ons bereiken nu signalen dat de wijze waarop energie besparing is ingevoerd binnen Vleuterweide dusdanige gevolgen heeft dat het schadelijk voor de gezondheid is. Het blijkt dat bewoners veel meer klachten hebben: verkouden, geïrriteerde slijmvliezen, vermoeidheid , last van allergien, astma, concentratieverlies en hoofdpijn. Mogelijk zijn de buisschachten reeds geïnfecteerd met voor de gezondheid schadelijke schimmels. Zo blijken er woningen neer gezet te zijn die in de woonkamer de ramen niet kunnen openen. Dit is zeker niet de bedoeling van energie besparende maatregelen.

Op grond van het bovenstaande verzoeken wij u:

1. Bent u op de hoogte van de hiervoor door ons genoemde klachten in Vleuterweide?
2. Zijn er elders binnen Leidsche Rijn nog meer van deze klachten bekend?
3. Indien u vraag 1 en/of 2 met ja beantwoord hebt, hangen deze dan samen met het "Warmteterugwinsysteem" en de isolatiegraad?
4. Kunt u verklaren hoe het mogelijk is dat nog onlangs woningen in Vleuterweide zijn gebouwd waarvan in de woonkamer de ramen niet open kunnen.
5. Hebt u naar aanleiding van die klachten als gemeente het pakket van eisen, waaraan de dan nog te bouwen woningen in Vleuterweide moeten voldoen, bijgesteld?
6. Welke maatregelen heeft u samen met de projectontwikkelaars genomen naar aanleiding van de al in de negentiger jaren bekend zijnde klachten?
7. Welke verantwoordelijkheid hebben de projectontwikkelaars op dit gebied genomen?
8. Welke maatregelen gaat u nemen om de hiervoor genoemde schadelijke gevolgen voor de gezondheid weg te nemen?
9. Bent u voornemens om de nog in Vleuterweide (en elders) te realiseren woningen op basis van de zelfde eisen ten aanzien van het warmteterugwinsysteem en isolatiegraad te laten bouwen?


---- --