Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 21 juli 2008

IJSBERENVERBLIJF IN BLIJDORP OPEN VOOR PUBLIEK

Eindelijk is het zover: Het nieuwe ijsberenverblijf in Blijdorp is open voor publiek. IJsbeer Tania (op 23 december 1990 in Blijdorp geboren en nu weer in de Diergaarde terug) is al helemaal gewend aan haar nieuwe onderkomen. Ze wandelt graag een stukje, ligt te rollebollen op de grond of neemt een frisse duik in het water. Over enkele weken krijgt zij gezelschap van twee ijsberen uit het Dierenrijk te Mierlo. Het verblijf is onderdeel van het veel grotere Arctica en bestaat uit een ruim toendralandschap met een bassin waar de dieren zowel in als onder water zijn te bewonderen. Een gigantische ruit biedt namelijk zicht op de behendige zwemmers. Het ruimtelijk effect is groot omdat het verblijf als een theatertribune oploopt en eindigt met een brede droge gracht. Hierdoor gaat Arctica in feite naadloos over in het achterliggende landschap. Er is een apart mannenverblijf en een vrouwengedeelte, die desgewenst met elkaar kunnen worden verbonden. In het publieksgedeelte is veel informatie te vinden over de Noordpool en wilde ijsberen maar ook over de bedreiging door de opwarming van de aarde, of 'global warming'. Zo wordt een schitterende film vertoond over ijsberen, aangevuld met informatiepanelen. In een aparte, nagemaakte ijsgrot, kunnen bezoekers een ijsbeermoeder met jong bewonderen. Ook wordt aandacht besteed aan de wijze waarop bezoekers zelf kunnen bijdragen aan een beter milieu. Dit sluit aan bij het streven van Blijdorp naar een duurzame exploitatie. Binnen drie jaar hoopt de Diergaarde zelfvoorzienend te zijn qua energie en CO2 neutraal.

In Blijdorp zijn in het verleden al heel wat ijsbeertjes geboren zoals Tania zelf. Hopelijk zal het nieuwe verblijf de ijsberen zo inspireren dat ze er te zijner tijd ook voor nakomelingen zullen zorgen. De kraamkamer is al klaar: Die ligt verscholen achterin het verblijf, ver van geluid en onrust.

Het ijsberenverblijf is nog niet helemaal klaar. Het verblijf voor de vrouwtjes is gereed, maar de komende week wordt benut om het mannenverblijf te voltooien. De officiële opening zal dit najaar plaatsvinden, als Arctica helemaal gereed is en de andere diersoorten die in dit gebied voorkomen, zoals poolvossen, sneeuwuilen, lemmingen en poolhazen een plekje hebben gekregen.

Het ijsberenverblijf is een Jubileumgeschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427