Technische Universiteit Delft

Delftenaren winnen prestigieuze ontwerpprijs voor Chinese maten en stormparaplu

Zowel het Delftse onderzoek naar de vormen van hoofden en gezichten van de Chinese bevolking als de stormbestendige SENZ paraplu zijn uitgeroepen tot winnaars van de International Design Excellence Awards (IDEA) 2008. Zij worden in een adem genoemd met de iPhone van Apple, een van de overige winnaars. De Delftse inzendingen werden geselecteerd uit 1571 inzendingen vanuit 25 landen.

Size China
Roger Ball, promovendus aan de TU Delft, heeft zowel de Gold Award in de categorie ontwerponderzoek als de Best in Show Award gewonnen voor zijn onderzoek naar de vormen van hoofden en gezichten van de Chinese bevolking. Deze informatie wil hij vastleggen in een digitale database, zodat producten beter passend gemaakt kunnen worden voor Chinezen. Op dit moment worden consumentenproducten zoals zonnebrillen en motorhelmen ontworpen aan de hand van gegevens over westerlingen. Het nadeel hiervan is dat de producten minder geschikt zijn voor Chinezen. Roger Ball wil hier met zijn project Size China verandering in brengen.

SENZ Umbrellas
De Delftse technostarter SENZ heeft voor zijn nieuwste en grootste model, de SENZ XL, een Gold Award gewonnen. De XL is ontworpen voor de golfer. Het gebruik van de paraplu kost nauwelijks kracht en door de asymmetrische vorm kan de golfer heel gemakkelijk de balvlucht van zijn golfpartner volgen.

International Design Excellence Awards
De prijzen worden sinds 1980 jaarlijks uitgereikt door de grootste vereniging voor industrieel ontwerpers in de wereld, de Industrial Designers Society of America (IDSA). De wedstrijd wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze ontwerpwedstrijden ter wereld. Roger Ball heeft in 1998 ook al een IDEA-award in de wacht gesleept met zijn ontwerp voor een snowboardhelm.

Meer informatie
Voor meer informatie over Size China kunt u contact opnemen met: Roger Ball

+31 (0)6 8132 9074, r.m.ball@tudelft.nl Johan Molenbroek, begeleider Roger Ball en consultant bij Size China
+31 (0)15 278 3086, j.f.m.molenbroek@tudelft.nl

Foto s van het project Size China zijn op te vragen bij:
Floortje Huinink-Marien, communicatiemanager Industrieel Ontwerpen
+31 (0)15 278 9519, f.a.j.m.huinink-marien@tudelft.nl

Voor meer informatie over de SENZ Umbrella kunt u contact opnemen met: Philip Hess, +31 (0)15 2855022 / +31 (0)6 28548337, philip@senzumbrellas.com

Zie ook:
www.sizechina.com
www.senzumbrellas.com
www.idsa.org