Gemeente Almere

Eén miljoen aan bijstandsfraude opgespoord

21-07-2008

fraude De Sociale Recherche Flevoland kwam in het tweede kwartaal van dit jaar een recordbedrag van EUR 954.409,- aan bijstandsfraude op het spoor. De ten onrechte ontvangen uitkeringen worden terug- en ingevorderd. Met de opsporing wordt verder misbruik van uitkeringsgelden door betreffende klanten voorkomen. In dit bericht wordt verslag gedaan van de onderzoeken die van 1 april tot en met 30 juni 2008 zijn ingesteld.

De SRF heeft in dit kwartaal 12 onderzoeken naar een gezamenlijke huishouding ingesteld. Daarnaast zijn 9 onderzoeken ingesteld naar werkzaamheden waarbij sprake was van zwarte inkomsten. Driemaal werd onderzoek gedaan naar vermogen, materieel dan wel financieel, dat boven het vrij te laten vermogen lag. Er zijn 7 onderzoeken ingesteld naar werkzaamheden waarbij sprake was van witte inkomsten. Daarnaast zijn 4 onderzoeken ingesteld naar andere zaken dan die hierboven genoemd zijn. De SRF werkt voor de Flevolandse gemeenten, Noordoostpolder, Urk, Lelystad en Almere.

Team Handhaving
Naast de gezamenlijke aanpak concentreert het team Handhaving, onderdeel van de dienst Sociale Zaken, zich op bijstandsfraude in de gemeente Almere. Dit team onderzoekt, voorafgaand aan eventuele opsporing door de SRF, de rechtmatigheid van bijstandsuitkeringen. Zij zorgen ervoor dat alleen mensen die er recht op hebben, een uitkering ontvangen. Het team bestaat uit bijzonder controleurs en sociaal rechercheurs.

Van de 569 afgehandelde nieuwe aanvragen voor een bijstandsuitkering heeft het team Handhaving in 89 gevallen een huisbezoek ingesteld. In 28 gevallen is geadviseerd de uitkeringaanvraag af te wijzen, in 53 gevallen is de uitkeringsaanvraag buiten behandeling gesteld en in geen van de gevallen is de aanvraag ingetrokken.

Tips
In 51 gevallen heeft het team Handhaving een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een tip over vermoedelijke fraude. Daarvan is in 3 gevallen de uitkering beëindigd of herzien en in 13 gevallen wordt door de Sociale Recherche Flevoland nader onderzoek ingesteld.

Het Inlichtingenbureau koppelt gegevens vanuit diverse bestanden met elkaar en kan daaruit mogelijke fraudesignalen signaleren. Er zijn 594 signalen uit het Inlichtingenbureau onderzocht. Uit deze onderzoeken zijn 3 uitkeringen beëindigd. In 35 gevallen vindt terugvordering van de uitkering plaats.

Artikel(en)


* Half miljoen bijstandsfraude

* Sociale Recherche pakt bijstandsfraude in horeca aan
* Handhavingsteam onderzoekt uitkeringsfraude
* Gevolgen van fraude

* Controle van gegevens en onderzoek naar fraude