Gemeente Hoogeveen


* 18.07.2008 - Echtgenote kleermaker in Hoogeveen krijgt verblijfsvergunning
Persberichten 2008

18 juli 2008

Afzender: Burgemeester

Echtgenote kleermaker in Hoogeveen krijgt verblijfsvergunning

Mevrouw Nuri uit Hoogeveen mag in Nederland blijven. Ze heeft een verblijfsvergunning gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Mevrouw Nuri dreigde vorig jaar zonder haar echtgenoot en kinderen te worden teruggestuurd naar Afghanistan omdat haar aanvraag voor een verblijfsvergunning was afgewezen.

Burgemeester Willem Urlings is verheugd over het nieuws. âDat gun ik ze van harte, met twee jonge kinderen en een goedlopende kleermakerszaak waar ze keihard voor werken.â

Burgemeester Urlings trok zich het lot van de familie aan en schreef in april van dit jaar staatssecretaris Albayrak een brief, waarin hij vroeg of mevrouw Nuri in Nederland mocht blijven in afwachting van een verblijfsvergunning. De staatssecretaris liet weten dat mevrouw Nuri opnieuw een aanvraag mocht doen en de uitkomst mocht afwachten in Nederland.

Mevrouw Nuri kwam in juni 2004 op een visum naar Nederland om zich bij haar man te voegen. Ze kreeg geen verblijfsvergunning omdat ze ten tijde van de aanvraag door de werkloosheid van haar man niet aan het inkomensvereiste voldeed. Inmiddels was haar echtgenoot aan het Haagje in Hoogeveen een kleermakerij begonnen die het gezin wel voldoende inkomen opleverde. Toch vond de IND dat ze terug naar Afghanistan moest. Staatssecretaris Albayrak besliste echter dat mevrouw Nuri mocht blijven in afwachting van de behandeling van haar nieuwe aanvraag. Zij deed dat op verzoek van burgemeester Willem Urlings die zich het lot van de familie had aangetrokken.

De verblijfsvergunning is een jaar geldig. Daarna bekijkt de IND of de vergunning met vijf jaar kan worden verlengd.

---

10 juli 2008