Volvo: in 2020 geen auto-ongevallen meer

21/07/2008 10:32

Volvo Cars Nederland bv

Beesd, 21 juli 2008 - De Zweedse autofabrikant Volvo wil op zeer korte termijn auto's produceren die niet kunnen botsen. Kortweg is het doel dat er in 2020 niemand meer gewond raakt of overlijdt in een Volvo. Daarnaast wil Volvo een leidende rol spelen in de samenwerking tussen autoproducenten en overheden. We accepteren niet dat mensen hun leven verliezen bij een vliegtuigongeluk, waarom zouden we dat in het wegverkeer dan wel accepteren?

Uit een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat er jaarlijks 1,2 miljoen mensen omkomen door verkeersongevallen. Meer dan 50 miljoen mensen raken gewond tijdens een verkeersongeval. Deze aantallen zullen alleen maar stijgen als er geen maatregelen worden genomen, vooral vanwege de toenemende mobiliteit in landen als China en India. Ontwikkeling van veiligheid in auto's en samenwerking tussen de overheid en de autoindustrie moeten volgens Volvo leiden tot een toekomst zonder aanrijdingen.

Het Accident Research Team van Volvo Cars houdt sinds 1970 een database bij van daadwerkelijk gebeurde ongevallen. De database bevat nu al meer dan 36.000 verkeersongevallen. De kennis die Volvo uit de ongevallen haalt wordt gebruikt om ongevallen in Volvo's crash laboratorium te reconstrueren. Niet alleen crashes, maar ook rijgedrag en verkeerssituaties worden uitgebreid onderzocht. Door geavanceerde technologie als radar en lasersensoren toe te passen, maakt Volvo op korte termijn auto's die niet alleen ongelukken, maar zelfs potentieel gevaarlijke situaties al voorkomen. Een goed voorbeeld is de nieuwe Volvo XC60, de eerste auto op de markt die automatisch remt bij alle snelheden bij gevaar van een aanrijding van voren.

Volvo draagt op dit moment de vergaarde kennis op het gebied van veiligheid over aan overheden in andere landen. Zo realiseerde Volvo in 2003 een Traffic Accident Research Centre in Thailand. Hetzelfde gebeurde in Rusland. Recentelijk tekende Volvo een overeenkomst om een vergelijkbaar project te starten in China.





http://www.media.volvocars.nl