Van der Ham (D66) over ruimte voor experiment regulier paddoverkoop

Antwoorden op kamervragen van Kamerlid Van der Ham (D66) over ruimte voor experiment regulier paddoverkoop

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2861737

21 juli 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Van der Ham over ruimte voor experiment regulering paddoverkoop (2070824200).

Vraag 1.
Bent u bekend met het feit dat Smartshopkoepel VLOS de gemeente Amsterdam heeft opgeroepen om de verkoop van paddo's te gaan reguleren, voordat het kabinet met een verbod op de paddestoelen komt, om in de praktijk te kunnen onderzoeken of regulering van paddoverkoop tot een afname van incidenten zou kunnen leiden?

Antwoord 1.
Ja.

Vraag 2.
Hoe beoordeelt u het argument van de burgemeester van Amsterdam dat hem dit 'niet realistisch' lijkt, omdat bij strengere regels er onvoldoende tijd is om die om hiermee te kunnen experimenteren vóór het voorgenomen landelijk verbod op paddo's?
Is het niet logisch om de gemeente Amsterdam meer tijd te gunnen om een dergelijk experiment op te zetten, met name omdat de bekende incidenten rond paddogebruik voornamelijk in de gemeente Amsterdam plaatsvonden?
Is de regering bereid de gemeente Amsterdam bereid hen tot het jaar 2011 ruimte te geven om een dergelijk experiment op te zetten en uit te voeren, alvorens een landelijk verbod definitief zou ingaan?

Antwoord 2.
Het argument van de burgemeester van Amsterdam lijkt me valide, zeker gelet op het voornemen van het kabinet om de hallucinogene paddenstoelen op lijst II van de Opiumwet te plaatsen, waardoor o.a. de verkoop van verse paddo's wordt verboden. Daartoe is inmiddels een concept AMVB ter voorhang aan beide Kamers aangeboden. Gelet op het voornemen van de regering en gelet op de reactie van de burgemeester van Amsterdam is een dergelijk experiment niet aan de orde. De regering zal de invoering van een landelijk verbod niet uitstellen tot 2011 ten behoeve van een experiment met het reguleren van de verkoop van paddo's.