Gemeente Montferland

Wijziging beleidsregels bij (bouw)ontwikkeling op grond van artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening

Het college van burgemeester en wethouders van Montferland maakt bekend dat op 15 juli 2008 het Buitenplanse ontheffingenbeleid is vastgesteld.

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Daarmee is het wettelijke ruimtelijk instrumentarium voor het eerst in lange tijd volledig herzien en gewijzigd (zie ook de rubriek Ruimte in Montferland in het Montferland journaal van 24 juni 2008).

Onder de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) hadden wij de bevoegdheid om vrijstelling te verlenen op grond van artikel 19, lid 3. Deze vrijstellingen hebben betrekking op kleine planologische wijzigingen zoals het aan- of uitbouwen van een woning of het plaatsen van een bijgebouw. De mogelijkheden waarvoor vrijstelling kon worden verleend, was onder de oude WRO opgenomen in artikel 20 van het BRO. Als nadere aanvulling daarop hebben wij beleidsregels vastgesteld die aangeven wanneer wel of geen gebruik gemaakt kon worden van de bevoegdheid om vrijstelling te verlenen.

Met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening zijn deze wettelijke kaders veranderd. Het verlenen van vrijstelling op grond van artikel 19, lid 3 is min of meer vervangen door het verlenen van buitenplanse ontheffingen.
De Wet ruimtelijke ordening biedt een aantal mogelijkheden om via het verlenen van een buitenplanse ontheffing op één of meer onderdelen van het van kracht zijnde bestemmingsplan af te wijken zonder dat een bestemmingsplanherziening noodzakelijk is. In artikel 3.23 Wro is een rechtstreekse ontheffingsbevoegdheid opgenomen. Op grond van deze ontheffingsbevoegdheid is het mogelijk een bepaald bouwwerk mogelijk te maken of een volgens het bestemmingsplan verboden gebruiksmogelijkheid te realiseren. Samen met artikel 4.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) bepaalt artikel 3.23 Wro welke bevoegdheden wij hebben om deze ontheffing te verlenen. Als aanvulling daarop hebben wij beleidsregels vastgesteld, genaamd het Buitenplanse ontheffingenbeleid. Voor de toepassing van de ontheffingsmogelijkheden wordt gebruik gemaakt van dit beleid.
In dit beleid is aangegeven onder welke voorwaarden wij bereid zijn ontheffing te verlenen.

Het Buitenplanse ontheffingenbeleid (toelichting beleidsregels) treedt, met terugwerkende kracht, in werking op dinsdag
1 juli 2008.


- Kaart bebouwde kom Zeddam

- Kaart bebouwde kom Azewijn

- Kaart bebouwde kom Beek

- Kaart bebouwde kom Braamt

- Kaart bebouwde kom Didam

- Kaart bebouwde kom Kilder

- Kaart bebouwde kom Loil

- Kaart bebouwde kom Nieuw-Dijk

- Kaart bebouwde kom Stokkum