Voedsel en Waren Autoriteit

VWA deelt waarschuwingen uit bij rokersvereniging en in rokerskerk

21 juli 2008 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft na ruim 1800 inspecties ruim vijftig waarschuwingen uitgedeeld. Dit weekeinde werden onder andere ook drie waarschuwingen gegeven aan rokersverenigingen en zogenaamde rokerskerken. Omdat het de eerste keer was dat de overtreding werd geconstateerd kregen de horeca-eigenaren een schriftelijke waarschuwing. Bij een volgende overtreding wordt een boete opgelegd.

De VWA constateert een kleine drie weken na de invoering van het rookverbod dat zo'n 96% van de horeca-eigenaren zich aan de regels houdt. Een kleine minderheid overtreedt de regels nog. De VWA trad daarom dit weekeinde tegen deze groep op. De controleurs meldden dat de sfeer daarbij een enkele keer wat grimmig was. Binnen enkele weken zullen bij deze ondernemers herinspecties plaatsvinden.

Sinds de invoering van het rookverbod bij de horeca zijn er diverse initiatieven gelanceerd om onder de wetgeving uit te komen. Op diverse plaatsen werden rokersverenigingen opgericht. Ook werd de Universele Rokerskerk van God geïntroduceerd. Door een beroep te doen op de vrijheid van religie proberen verschillende horeca-exploitanten het rookverbod te omzeilen. Tenslotte zijn verschillende sociëteiten en studentenverenigingen van mening dat zij een uitzonderingspositie innemen.

Volgens de Nederlandse wetgeving vallen cafés met en zonder personeel onder de regelgeving van de Tabakswet. Ook cafés die zich inschrijven als besloten rokersvereniging of -genootschap moeten aan de wet voldoen. Dat betekent dat ook op die plekken niet gerookt mag worden en dat roken enkel is toegestaan in een afsluitbare rookruimte die aan de wettelijke eisen voldoet. Alleen als de activiteiten in huiselijke kring (privé-ruimten) plaatsvinden is de tabaksregelgeving niet van toepassing.

Inrichtingen die worden beheerd door sociëteiten of studentenverenigingen zijn ook horeca-inrichtingen waar bedrijfsmatig of tegen betaling alcohol wordt verstrekt. Zij vallen dus eveneens onder deze regelgeving, zowel wat betreft de verplichtingen als de uitzonderingen. Ook zij kunnen dus bijvoorbeeld een afsluitbare rookruimte inrichten.

De controleurs van de VWA zijn bevoegd alle bedrijven binnen te treden om het rookverbod te controleren op basis van de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB).

De VWA doet de komende weken meer controles bij horecagelegenheden waarvan wordt vermoed dat zij zich niet houden aan de regels. Als er een overtreding wordt geconstateerd zal eerst een waarschuwing worden uitgedeeld, waarna een herinspectie plaatsvindt, waarna mogelijk een boete wordt opgelegd.