Bureau Verkeershandhaving


Veel mensen op vakantie met auto's met slechte banden

21 juli 2008

Bij de service-info punten voor de grensovergangen, waar vakantiegangers hun voertuig preventief kunnen laten controleren, blijkt dat veel vakantiegangers hun reis beginnen met te zachte of versleten banden.

Overgewicht caravans
De afgelopen zaterdagen hebben zich zo'n 500 bestuurders van personenauto's, voornamelijk voorzien van caravans, gemeld voor een bandenspanningscheck. Bij 60% van de gecontroleerde voertuigen bleken banden te zacht, te oud of versleten. Caravanbanden slijten vooral door stilstaan en rijden met onderspanning. Bij 50% van de gecontroleerde caravans was er sprake van overgewicht veroorzaakt door accesoires, voortent, gasflessen, tv, boeken, kleding, inhoud koelkast en volle waterreservoirs. In 30% van de gevallen was er sprake van defecte of onjuist aangesloten verlichting. Veel losbreekreminrichtingen waren niet of onjuist aangebracht.

Winterbanden
Onder de uitschieters was een persoon die 80 liter water moest lozen om het overgewicht van de caravan terug te dringen. Ook reed een aantal voertuigen nog op winterbanden. De service-info punten zijn een initiatief van de ANWB, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit jaar waren wederom Belgische en Duitse agenten aanwezig. Veilig Verkeer Nederland en Het Nieuwe Rijden met haar bandenpartners hebben zich eveneens bij deze preventieve controles aangesloten.