Gemeente Emmen

Leges evenementenvergunningen tijdelijk met terugwerkende kracht verlaagd

Het college van B&W heeft 17 juli 2008 besloten de kosten van leges voor evenementenvergunningen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 te verlagen. Het tarief wordt daarmee van 246,- euro verlaagd naar 31,70 euro per evenementenvergunning. Het bedrag van 31,70 euro geldt tot en met 31 december 2008. Overigens moet de raad hierover nog een besluit nemen (leges is een tarief dat moet worden betaald voor bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning).

Het tarief voor het organiseren van een evenement waarvoor een vergunning nodig is was per 1 januari 2008 vastgesteld op 246,- euro. Dit bedrag geldt voor middelgrote tot grote evenementen. De kleine evenementen, zoals bijvoorbeeld barbequefeesten zijn alleen meldingsplichtig, daar hoeven dus geen leges voor betaald te worden. Om tegemoet te komen aan de wens van organisatoren van festiviteiten, voor wie de verhoging voor problemen zorgde, heeft het college besloten de tarieven voorlopig te verlagen. De raad wil dat wordt gekeken naar de mogelijkheid van tariefdifferentiatie. Na het zomervakantie zal het college hiervoor een voorstel doen.

De verlaging van de kosten is met terugwerkende kracht. Mensen die al een evenementenvergunning hebben aangevraagd in de periode van 1 januari 2008 tot 2 juli 2008 krijgen het teveel betaalde bedrag alsnog terug. Van 1 januari tot 1 juli zijn reeds 95 vergunningen voor evenementen verleend. De verwachting is dat dit jaar in totaal 120 vergunningen worden verleend.

De gemeenteraad van Emmen moet nog een besluit nemen over dit voorstel. Tot het moment dat de raad een besluit heeft genomen is formeel het tarief van 246,- euro verschuldigd. Men hoeft de rekening echter pas te betalen als de raad een besluit heeft genomen. Dan geldt het dan vastgestelde tarief.