Woonconsument voorziet kopersmarkt

21/07/2008 11:59

VBO

Kopers en verkopers zijn eensgezind in hun uitspraken dat de huidige woonmarkt een kopersmarkt is. Zowel kopers (43,3%) als verkopers (50,6%) zijn van mening dat de koper het voor het zeggen heeft. Dit blijkt uit de tweede kwartaalcijfers van de VBO Woonindex. Deze is, geheel volgens verwachting, gedaald en wel met ruim 14 punten. Sinds de introductie in 2005, is de woonindex nog nooit zo laag geweest. Het negatieve sentiment van de woonconsument wordt ingegeven door de stijgende hypotheekrente, afnemende economische groei en een toenemende inflatie. Ook de perceptie over de eigen financiële positie en de aangescherpte voorwaarden voor hypotheekverstrekking, drukken de stemming.

Dat geen al te voorbarige conclusies mogen worden getrokken, blijkt wel uit de junicijfers van het Kadaster en CBS die tegen alle verwachtingen in zijn gestegen. Hoewel de jaarlijks aantrekkende markt in het voorjaar niet buiten beschouwing mag worden gelaten, kan men toch spreken van een zich weer stabiliserende markt. "Het is ook onwaarschijnlijk dat de huizenprijzen, zelfs in het geval van een recessie (significant) zullen dalen. De huizenprijzen staan in Nederland structureel onder druk omdat het aantal goede en betaalbare woningen nog altijd schaars is, de grondprijzen hoog zijn en er sprake is van een beperkt aantal bouwlocaties. Zeker in de Randstad is dit een probleem. Als de economie minder hard groeit, neemt de opwaartse prijsdruk hooguit af waardoor het aantal transacties afneemt en huizen langer te koop staan. Dat was dan ook het beeld dat we in het eerst kwartaal zagen", aldus woordvoerder Bart Rijgwart van de VBO. "Ook voor de stijgende rente is de Nederlandse huizenmarkt minder gevoelig dan men vaak aanneemt."

Positie bij prijsonderhandeling

Kopers zien het aanbod van zowel bestaande koopwoningen als nieuwbouw toenemen. Daarnaast is men positiever over de vraagprijs van het bestaande koopaanbod. Kopers voelen zich daardoor gerechtvaardigd in hun perceptie dat de huidige markt een kopersmarkt is. Verkopers delen die mening. Zij denken dat zowel de geboden prijs als de vraag naar bestaande koopwoningen afneemt. Ook de termijn dat woningen te koop staan, wordt niet als positief ervaren. Maar, desondanks, zien de verkopers hun positie bij prijsonderhandeling nog niet somber in. Ook zij zien dat de uiteindelijke verkoopprijs niet afneemt en het aantal transacties zelfs weer is gestegen.

Positie makelaars

De marges staan met minder transacties in de huidige markt onder druk. De VBO verwacht dat door deze huidige marktwerking de kwaliteitsmakelaar via natuurlijke selectie boven komt drijven. "De roep om terugkeer naar de beëdiging en het feit dat afschaffing heeft geleid tot een moeilijke positie voor de makelaar, behoeft nuancering. De beëdiging is vervangen door (her)certificering waar met name de bij een brancheorganisatie aangesloten makelaar op kan bogen. Niet meer eenmalig bewijs van deskundigheid, maar met behulp van permanente educatie elke keer bewijzen de certificering waard te zijn", aldus Bart Rijgwart.


---------

VBO Woonindex

De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één kwartaalcijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar.

De VBO Woonindex bestaat uit een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen).

Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, stijgt de VBO Woonindex (naar een maximum van 150, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, daalt de VBO Woonindex (met een minimum van 50).

Het onderzoek wordt uitgevoerd door EIM Stratus in opdracht van branchevereniging VBO Makelaar. De VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl onder het menu Woningaanbod, Over de VBO.