Vereniging van Effectenbezitters


I can resist everything except temptation.
Oscar Wilde

Effect 15: Fortis, seks en farma
Nieuwsbericht | 21-07-2008

In korte tijd is het vertrouwen van de financiële markten in het bestuur van Fortis volledig weggevaagd. In minder dan een half jaar is de koers van het aandeel gehalveerd en noteert het ruim onder het eigen vermogen per aandeel. Tijd voor een reconstructie van de neergang en meteen een mooie gelegenheid om na te gaan hoe het vertrouwen hersteld kan worden. Een bijzondere vergadering van aandeelhouders lijkt in ieder geval noodzakelijk.

Seks geen veilige haven
De seksindustrie is met een wereldwijde omzet van circa 50 miljard euro een serieuze bedrijfstak, die via de beurs ook voor particuliere beleggers bereikbaar is. Maar dat maakt beursgenoteerde erotische bedrijven nog geen rendementsknaller of toevluchtsoord in moeilijke tijden. De koersen van fondsen als Playboy, Beate Uhse en Private Media zijn de afgelopen jaren fors in elkaar gezakt, onder meer door dalende DVD- en tijdschriftverkopen. Erotische internetbedrijven presteren beter, zoals het Franse Dreamnex dat sinds vorig jaar een notering in Parijs heeft.

Biofarma vereist engelengeduld
Biofarmabedrijven als Octoplus weten beleggers te lokken met veelbelovende maar nog te ontwikkelen medicijnen. De weg van laboratorium naar patiënt blijkt lang en vol met soms fatale hobbels. Gemiddeld is een bedrijf twaalf jaar en 800 miljoen dollar verder voordat een geneesmiddel op de markt komt. Een zaak dus van beleggers van een zeer lange adem.

En verder in Effect:

* Corio is redelijk bestand tegen de huidige crisis , zegt bestuursvoorzitter Gerard Groener in een interview.
* Lage koersen op de Turkse beurs bieden beleggers kansen.
* Gestructureerd product Rabo Infra Garant ontrafeld.
* Geschillen oplossen voor beleggers.

* Een analyse van de Europese telecomsector.
* Bijdragen van onder meer Jan Maarten Slagter, Evert Waterlander, Corné van Zeijl, Freddy van Mulligen, Willem Middelkoop en Royce Tostrams.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 15. Nog geen lid? Meldt u dan nu aan en ontvang het boek Beleggingstips 2008 geheel gratis.

Vereniging van Effectenbezitters