DBC Onderhoud

DBC-Onderhoud start verbetertraject DIS-data
DBC-Onderhoud start met een traject om de kwaliteit van de DIS-data sterk te verbeteren en zo hun waarde als stuurinformatie te verhogen. Per 1 juli is DBC-Onderhoud formeel verantwoordelijk voor het functionele en technische beheer van het DIS. De contractuele overdracht van alle bijbehorende contracten vindt momenteel plaats.

Het landelijke DBC-informatiesysteem (DIS) verzamelt alle informatie over DBCs. Het bevat cruciale informatie over onder meer de geleverde zorg en de kosten ervan in ziekenhuizen en GGZ-instellingen. De informatie over DBCs is bedoeld om te kunnen sturen op de kosten en de kwaliteit van de zorg.

DBC-Onderhoud start met een traject om de kwaliteit van de DIS-data sterk te verbeteren, zodat de DIS-data beter gebruikt kunnen worden als stuurinformatie, zowel door instellingen als op landelijk niveau door de MDS-partijen zoals de NZa en VWS. Het plan voor verbetering van de datakwaliteit wordt vanaf de zomer in samenwerking met de brancheorganisaties en de NZa uitgewerkt. Aandachtspunten zijn tijdigheid, compleetheid en correctheid van de aanlevering. Een signaleringsmethodiek zal de aanleverende zorgaanbieders attenderen op omissies in de eigen aanlevering en in staat stellen correcties aan te brengen.

Net als voorheen worden de DIS-data op verzoek teruggeleverd aan de aanleverende instellingen. Op geaggregeerd niveau worden de data van de ziekenhuizen teruggeleverd aan de DHD (Dutch Hospital Data, als representant van de NFU en de NVZ) en van de GGZ-instellingen aan GGZ Nederland, als daarvoor een informatieverzoek wordt ontvangen.

Vragen van derden om gegevensuitleveringen uit het DIS moeten worden gedaan aan de representanten van de aanleverende partijen. Voor ziekenhuisdata is dit DHD. Voor de GGZ kunnen deze aanvragen worden gedaan aan GGZ Nederland. Vragen om data-uitleveringen uit beide sectoren dienen aan de beide betrokken partijen worden gedaan.

Tot nader order blijven de uitvoerende taken voor het DIS nog bij Logica CMG. De helpdesk voor technische vragen blijft beschikbaar op het webadres van Disportal (www.disportal.nl) en op project.dis@logica.com

© DBC-Onderhoud