self-assessment voorbereiding pandemie

Aanbieding rapport ECDC Joint self-assessment voorbereiding pandemie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/CBV-2.851.890

21 juli 2008

Vorig jaar is een delegatie van het Europese centrum voor infectieziektebestrijding ECDC in Nederland geweest om samen met Nederland de stand van voorbereiding op een grieppandemie in kaart te brengen. Dit bezoek vond plaats in het kader van een ronde langs alle lidstaten van de Europese Unie (EU). Het rapport van deze joint self-assessment is gereed en bied ik u hierbij aan.

De algemene toon van het rapport over de Nederlandse voorbereiding is positief. We zijn echter nog niet klaar. Naast een inventarisatie van sterke punten die een voorbeeld kunnen zijn voor andere landen bevat het rapport aanbevelingen voor verdere verbetering van de voorbereiding, gericht aan VWS, het RIVM en andere Nederlandse organisaties. In de periode tussen de assessment en het verschijnen van het rapport is al een groot aantal aanbevelingen door Nederland opgevolgd. Een aantal andere aanbevelingen zal ik opvolgen. Ook zal ik het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vragen de aandacht te vestigen op de voor hen relevante aanbevelingen. Een aantal aanbevelingen is verder gericht aan het ECDC.

Onlangs ontving ik tevens het advies van een multidisciplinaire werkgroep onder leiding van de Inspectie voor de Gezondheidszorg getiteld Instandhouding tweedelijnszorg tijdens een grieppandemie. Dit advies treft u eveneens hierbij aan.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink