Ingezonden persbericht


Wakker Dier onthult film en foto's:

ERNSTIG DIERENLEED IN PROMOTIESTAL KIPPENSECTOR

RECHTENVRIJE FOTO'S EN FILM BEELDEN! ZIE: http://www.wakkerdier.nl/media/vleeskip/ (bron Wakker Dier)

Amsterdam, 21 juli 2008; Tienduizenden kuikens op een kluitje, liggend in hun eigen poep. Af en toe zetten ze een stapje, maar daarna zakken ze happend naar lucht weer in elkaar. Dit is het lot van tienduizenden kuikens in een promotiestal van de kippensector waar Wakker Dier afgelopen week film- en foto-opnames heeft gemaakt. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: "We maakten deze beelden nota bene in een voorbeeldstal. Dat doet het ergste vrezen voor de kuikens in de duizenden andere kippenstallen."

De promotiestal huisvestte op moment van de foto's meer dan 25.000 kuikens. Ze waren 6 weken en 1 dag oud en zijn de dag erop naar het slachthuis vertrokken. De grote welzijnsproblemen in de gangbare vleeskuikensector zijn duidelijk te zien:
* De kuikens leven 6 weken lang in hun eigen uitwerpselen. Recent onderzoek uit Wageningen toonde aan dat 50% van de dieren hierdoor ernstige wonden (voetzoollaesies) aan de poten krijgt.
* Ruimtegebrek: de welzijnsrichtlijn voor kuikens schrijft een maximum van 39-42 kilogram kip per vierkante meter voor. Dat komt neer op ongeveer 20 kippen per vierkante meter, ofwel minder dan één A4 per kip.
* Te snelle groei: de dieren bereiken in 6 weken hun maximale gewicht terwijl ze pas met 18 weken volwassen zijn. Door de snelle groei en overgewicht kunnen ze slecht tegen de warmte en hijgen ze constant. Ze zijn doorgefokt op snelle groei van het borstvlees. De botten en poten groeien minder hard en kunnen het gewicht niet goed dragen. De zes weken oude kuikens bewegen amper en zakken na een paar passen door de poten. Andere welzijnsproblemen (niet/minder zichtbaar op de beelden) zijn borstblaren en gewrichtsontstekingen; de breuken en kneuzingen die de dieren oplopen bij de vangst naar het slachthuis; de slacht zonder voldoende verdoving ( te laag voltage) om lelijke plekjes in het vlees te vermijden; en de honger die de ouderdieren van deze kuikens lijden.

Wakker Dier voert op dit moment een tegencampagne tegen de campagne 'Kip, het meest veelzijdige stukje vlees'. Deze campagne van de sector is gesubsidieerd met geld van de EU en zou de burger moeten informeren over huisvestingsystemen en voedselveiligheid. Maar het enige wat de burger ziet is een platte promotie campagne om meer kip te eten.

Vrijdag nog diende Wakker Dier een klacht in bij de Reclame Code Commissie, omdat de sector Nederlandse kip '100% oké' noemt. Kip is zeker niet 100% oké, aldus Wakker Dier. Het RIVM maakte onlangs nog bekend dat kippenvlees een grote veroorzaker is van voedselinfecties. Jaarlijks worden 700.000 mensen ziek en sterven er 80 door voedselinfecties. Daarbij zorgt de besmetting van kippenvlees voor de grootste problemen vanwege besmetting met salmonella en campylobacter.


- Einde persbericht -