Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


21-07-2008
Vereenvoudiging Verpakkingenbelasting niet eenvoudig

Onlangs publiceerde het ministerie van EZ een brief van Staatssecretaris De Jager aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een overleg met VNO/NCW over de vereenvoudiging van de Vpak. Frugi Venta secretaris Leo Welschen was aanwezig bij de bespreking van deze brief tijdens een vergadering van de Belastingdienst.

Welschen noemt het bijzonder teleurstellend dat de brief geen duidelijkheid verschaft over de definitie logistieke hulpmiddelen en in het bijzonder grote kratten die buiten de definitie van verpakkingen vallen. Ook de ingangsdatum van de wijziging van de definitie is niet helder: 1-1-2009 of 1-1-2008.

De afschaffing van het onderscheid tussen primaire en secundaire verpakkingen is uitgesteld tot 1 januari 2009. Het doorsneetarief is nog niet bekend. Uitstel is onvermijdelijk omdat terieven niet tussentijds worden bijgesteld en een groot deel van het bedrijfsleven al doorberekent op basis van de huidige tarieven.
* Het is niet duidelijk of de forfaitaire regeling voor importeurs ook mag worden toegepast in de tuinbouwsectoren omdat hier een Algemene Maatregel van Bestuur gaat gelden.
* De exacte kortingspercentages zijn nog niet bekend.
* Er komt geen forfaitaire regeling voor producenten/verpakkers.
* Er komt een nieuw en extra hoog tarief indien de importeur die gebruik maakt van de forfaitaire regeling geen uitsplitsing maakt van de materialen.

Bij het Ministerie van Financiën wordt hard gewerkt aan nieuwe wetteksten. Op 15 augustus komt de nieuwe wet iin de Ministerraad. Ook de Raad van State moet nog adviseren. De nieuwe wettekst wordt op 24 juli besproken in de Klankbordgroep Aangifte Vpak waarin Leo Welschen is vertegenwoordigd.