Nieuws - Chinese MPS-bedrijven leveren bijdrage aan Green Olympics 7/20/2008

Naast Japan heeft MPS nu ook definitief voet aan de grond gezet in China. Twee jaar geleden is een pilotproject gestart, dat onlangs werd afgerond. Er zijn normen voor China ontwikkeld en de kwekers registreren volgens de MPS-systematiek. Voor de begeleiding van de kwekers heeft MPS Chinese cordinatoren opgeleid. Op 8 juli jl. vond in Beijing, China een ceremonie plaats waarbij een aantal Chinese kwekers uit de pilotgroep het MPS-certificaat uit handen van Theo de Groot (MPS) ontving. De bedrijven leveren MPS-gecertificeerde bloemen voor de gigantische bloemendecors tijdens de opening- en sluitingsceremonien van de Olympische Spelen. Op deze wijze leveren zij een bijdrage aan de Green Olympics, een initiatief om op allerlei fronten milieubesparend te werken tijdens de Olympische Spelen.

Bij de uitreiking waren naast de kwekers ook de heer Bekink (Nederlandse ambassadeur in China) en een aantal hoge Chinese autoriteiten aanwezig. Voor menig bedrijf is het MPS- certificaat belangrijk voor de export naar Japan.

De secretaris-generaal van de Chinese Flower Association (CFA), Mr. Wang sprak zijn waardering uit over de wijze waarop is samengewerkt en de successen die geboekt zijn. Mr. Wang: De certificaten van MPS leiden tot betere managementsystemen, kostenbesparingen, betere economische en sociale waarden. Green Olympics is een van de belangrijkste concepten van de Olympische Spelen, de samenwerking tussen China en Nederland op het gebied van bloemen moet vooral gecontinueerd worden, aldus de secretaris-generaal van de CFA.

Ook de Nederlandse ambassadeur, de heer Bekink, onderstreepte het succes van dit project en zei dat met het beindigen van dit project een nieuwe stap is gezet voor toekomstige samenwerking. Verder prees hij de Nederlandse sierteeltsector. De sector exporteert niet alleen, maar kan ook goed internationale standaarden introduceren en dat is niet gemakkelijk.

Theo de Groot, algemeen directeur MPS benadrukte dat MPS weliswaar niet meer verdergaat als project, maar dat het label MPS nu commercieel in de markt wordt gezet. Het pilotproject is mede tot stand gekomen door de inspanningen van overheidsinstellingen als de Economische Voorlichtingsdienst (EVD, onderdeel van Ministerie van Economische Zaken).

Madame Liu van de CNCA sloot de ceremonie af met de oproep aan alle deelnemers: Laten we onze aandacht richten op deze Green Olympics. Laten we aan de slag gaan met de ontwikkeling van de bloemenindustrie. Laten we het milieu beschermen en de aarde mooier maken. En laten we het vooral samen doen