Senternovem


21-07-2008 | Nazorg: volop in actie!

In het voorjaar van 2008 heeft het Kennisplatform Nazorg in samenwerking met Bodem+ een aantal acties ondernomen op het gebied van nazorg. Er is een notitie over het knelpunt in de handhaving van nazorgverplichtingen opgesteld en een rapportage geschreven over de inventarisatie van stopcriteria bij nazorgprojecten.

Calamiteiten door onduidelijkheid handhaving nazorgverplichtingen Tijdens verschillende bijeenkomsten over nazorg is een knelpunt naar voren gekomen op het gebied van handhaving van nazorgverplichtingen. De indruk bestaat dat door onduidelijkheid hierover, nazorgverplichtingen bij locaties blijven liggen. Dit leidt in de toekomst mogelijk tot calamiteiten.

Het Kennisplatform Nazorg heeft in het voorjaar van 2008 ter verkenning een notitie opgesteld. Hierin staat beschreven wat nu bekend is over het begrip "nazorg en handhaving" en de knelpunten die daaruit voortkomen. In maart en mei 2008 is de notitie verzonden aan toezichthouders Wbb met het verzoek om commentaar te leveren op de notitie en kennis over dit onderwerp te delen. Vanwege de lage respons, bieden wij u de mogelijkheid om via de website te reageren op de notititie.

Voor reacties kunt u contact opnemen met Fred Mudde van Bodem+ 070 373 50 41 of een mail sturen aan kennisplatform-nazorg@senternovem.nl

Resultaten bekend inventarisatie stopcriteria nazorg bodemverontreinigingen
De coördinatiegroep van het Kennisplatform Nazorg heeft aangegeven dat het gewenst is om het gebruik van stopcriteria te inventariseren. Stopcriteria zijn afwegingscriteria die tijdens de nazorg kunnen worden gebruikt om te bepalen of nazorg moet worden afgebouwd of beëindigd.

Bodem+ heeft in voorjaar van 2008 het initiatief genomen om een eerste inventarisatie uit te voeren naar het voorkomen van stopcriteria bij nazorgprojecten. Ook is gekeken naar de behoefte deze criteria te verankeren, standaardiseren of bekendheid aan te geven. Hiervoor is een eerste inventarisatie uitgevoerd en een enquête uitgezet onder leden van het Kennisplatform Nazorg. De resultaten van de enquête, conclusies en aanbevelingen zijn beschreven in een rapportage. Naar aanleiding van de enquête stelt Bodem+ samen met leden van het Kennisplatform Nazorg resultaten beschikbaar van voorbeeldprojecten met bijstuur- of afbouwcriteria via www.bodemplus.nl.