Gemeente Borsele

Belastingen en Wet woz

Er gaat iets veranderen bij de belastingen in Borsele. We maken het niet leuker en ook niet makkelijker, maar wel beter! Door alle veranderingen die op het gebied van belastingen en het waarderen van de onroerende zaken zijn opgetreden en die er nog aankomen, wordt het uitvoeren van de werkzaamheden steeds lastiger. Ook zijn we door het kleine aantal medewerkers erg kwetsbaar. Dat geldt niet alleen voor Borsele, maar ook voor de omliggende gemeenten. Vanaf 1 januari 2007 worden de belastingzaken van Borsele, Goes, Kapelle en Tholen daarom uitgevoerd door een nieuw 'belastingkantoor'.
Dit belastingkantoor heet SaBeWa, wat heel simpel staat voor Samenwerkingsverband Belastingen en Waardebepaling. In dit samenwerkingsverband zijn de medewerkers, die nu de belastingen bij de gemeenten uitvoeren, samengebracht. Hierdoor kan kennis worden gedeeld en onderlinge ondersteuning worden gegeven.
De belastingaanslagen 2007 en de nieuwe waardebeschikkingen ontvangt u dus niet meer direct van de gemeente, maar van SaBeWa. De komende tijd wordt nog meer aandacht aan de samenwerking gegeven. Er moet bijvoorbeeld nog een logo worden gekozen en er komt een nieuw adres met nieuwe telefoonnummers. Daarnaast wordt er ook een nieuwe website gemaakt. Ook krijgt u nog bericht omdat de bankrekeningnummers voor de belastingen veranderen. De gemeenteraden van de vier gemeenten moeten ook nog de formele toestemming voor de oprichting van het samenwerkingsverband geven.
In Borsele zijn eind oktober diverse aanslagen, waardebeschikkingen en verminderingen over 2005 en 2006 verzonden. Op bijzondere situaties na, is dan iedere waardebeschikking en aanslag verzonden. In de loop van oktober wordt een nieuw softwarepakket in gebruik genomen. Gelijktijdig worden de werkzaamheden al overgedragen aan het nieuwe belastingkantoor. Voor de inwoners van Borsele bestaat daardoor de kans, dat er ook in 2006 al aanslagen en/of waardebeschikkingen via SaBeWa worden gezonden. Dat kan het geval zijn als u in 2004 of 2005 heeft gebouwd of verbouwd of als u nog geen uitspraak op uw bezwaar- of beroepschrift heeft ontvangen.

LET OP: nieuw bankrekeningnummer!

Het hiervoor genoemde nieuwe bankrekeningnummer geldt al voor de aanslagen van eind oktober. Als u via incasso betaalt of gebruik maakt van de acceptgirokaart merkt u daar weinig van. Als u een eigen overschrijving gebruikt of betaalt via internetbankieren moet u wel rekening houden met het nieuwe rekeningnummer. Dit nummer staat al vermeld op de acceptgirokaart. Bij internetbankieren kunt u het beste een nieuwe naam opnemen in het adresboek. Ook is het van belang dat u dan voor de optie acceptgirokaart kiest en het volledige kenmerk van de acceptgiro (16 cijfers) overneemt.
Als u vragen heeft over de toegezonden aanslagen en beschikkingen, adviseren we om eerst de bijsluiter volledig te lezen. Met overblijvende vragen kunt u voorlopig nog gewoon terecht op de bekende telefoonnummers en via woz@borsele.nl. Zodra dit verandert of als er ander nieuws is over de gemeentelijke belastingen, waardebeschikkingen of de samenwerking melden we dit weer in de Borselse Bode.