HTM



* HTM controleurs boa herkenbaar aan insigne

Nr. 21, 8 juli 2008

Vanaf 1 juni jl. dragen alle controleurs boa van HTM een insigne. Het boa-insigne beeldt een hand uit die een scepter vasthoudt met daarachter een schild.

De hand, de scepter en het schild staan voor de taken en bevoegdheden die boa's hebben. Het schild verbeeldt de bescherming van mensen in de publieke ruimte door de boa. De scepter (of staf) in de hand geeft aan dat de boa de bevoegdheid heeft om op te treden als dat nodig is. Dit insigne is bedoeld om boa's in Nederland beter herkenbaar te laten zijn voor het publiek.

Veiligheid
Nederland telt ongeveer 25.000 boa's bij 1.100 organisaties. Ze bestaan al sinds 1994 en vervullen een rol in de handhaving van de veiligheid en het tegengaan van criminaliteit. Sinds 2005 geldt er voor de controleurs in het openbaar vervoer een BOA-OV opleiding om het nodige te leren over wetten en regels. Alleen bij een voldoende voor het BOA- examen en een uitgebreide screening volgt beëdiging.
De opsporingsbevoegdheden die bij de functie horen gelden voor vijf jaar. Echter jaarlijks moet de controleur examens doen waarin bekwaamheid, vaardigheid en betrouwbaarheid getoetst worden. Alle 130 controleurs boa die bij HTM in dienst zijn, kunnen hun bevoegdheid gebruiken om proces-verbaal uit te schrijven en alleen wanneer dit noodzakelijk is, zijn ze bevoegd geweld te gebruiken. De 20 controleurs boa die bij het Flexibele Ondersteuningsteam werken, zijn ook bevoegd om een veiligheidsfouillering aan de kleding uit te voeren. Voor het vervoer naar het politiebureau mogen zij gebruikmaken van handboeien.

Boa's leveren met hun werkzaamheden een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de criminaliteit en overlast in Nederland.