Woonbond


21-07-2008

Kabinet reageert niet op woningmarktadviezen

Het kabinet reageert niet inhoudelijk op de woningmarktadviezen van de VROM-Raad (Tijd voor keuzes) en het Centraal Planbureau (Economische effecten van subsidiëring en regulering op de huurwoningenmarkt). Dat heeft de regering de Tweede Kamer 16 juli meegedeeld. Het kabinet houdt vast aan het regeerakkoord, waarin staat dat deze kabinetsperiode geen wijzigingen plaatsvinden in het woningmarktbeleid en dus ook niet in de fiscale bevoordeling van eigenaar-bewoners.

Woonbonddirecteur Ronald Paping vindt het uiterst teleurstellend dat de regering vooralsnog buiten de discussie over de woningmarktproblematiek blijft en oplossingen voor de vastgelopen woningmarkt voor zich uitschuift. De Woonbond gaat wel door met de discussie over de toekomst van de woningmarkt, met als inzet het vergroten van de keuzevrijheid en het verbeteren van de betaalbaarheid van het wonen. Daarvoor is nodig dat de ongelijke behandeling tussen kopen en huren door de hypotheekrenteaftrek wordt opgeheven, aldus Paping. Binnen de Woonbond wordt in september en oktober over de toekomst van de woningmarkt gediscussieerd. En de Woonbond blijft zich ook mengen in de verschillende initiatieven en debatten hierover.

Hoopgevend in de reactie van het kabinet is volgens Paping dat het kabinet niet uitsluit dat wijzigingen in de fiscale behandeling van de eigen woning wél in deze kabinetsperiode kunnen worden voorbereid. In het regeerakkoord stond nog dat dergelijke wijzigingen niet worden voorbereid of onderzocht, maar dat vinden we niet meer terug in deze reactie. Moet hieruit geconcludeerd worden dat er, op basis van bijvoorbeeld het komende SER-advies, wel ruimte is om fiscale wijzigingen voor te bereiden die direct in een volgende kabinetsperiode kunnen ingaan?