Gemeente Urk

Relatief weinig pendel vanuit Urk

Kwart Urkers werkt buiten provincie

Relatief weinig pendel vanuit Urk

Eind 2007 is door de Provincie Flevoland een onderzoek gehouden onder de bevolking van Flevoland. Hieruit komt naar voren dat het aantal en aandeel pendelende Urkers relatief laag is. Ongeveer een kwart moet over de provinciegrens om op het werk te komen en 15 procent werkt buiten Urk, maar binnen Flevoland. Hiermee heeft Urk het laagste aandeel pendel van Flevoland. Van de werkzame beroepsbevolking is ongeveer 61 procent op Urk zelf werkzaam. In Flevoland ligt dit percentage gemiddeld op 43 procent.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de pendel naar buiten Flevoland behoorlijk is toegenomen. Dit wordt vooral waarschijnlijk vooral veroorzaakt door het toegenomen aantal zelfstandig ondernemers in de bouw en de maritieme sector. Geconstateerd wordt dat de Urkers een erg wijdverspreid pendelpatroon vertonen. Een kwart van de Urker pendelaars is feitelijk ambulant en reist dus voor het werk, zonder vaste werklocatie. Hierin wordt nog eens bevestigd dat de motivatie om te werken, op Urk zeer hoog is.

Inkomende pendel

Opvallend detail in het onderzoek is de pendelstromen met de buurgemeente Noordoostpolder. Vanuit Urk werken ongeveer 550 personen in de buurgemeente. Dat was in 2004 al het geval en is nu nog steeds zo. De inkomende pendel vanuit Noordoostpolder is behoorlijk toegenomen. Sinds 2004 is dit gestegen van 450 personen naar ongeveer 650 personen.