Gemeente Abcoude


Woningbehoefte in kaart gebracht

Woningbehoefte in kaart gebracht Gemeente Abcoude heeft in het afgelopen half jaar gewerkt aan een realistisch beeld van de behoefte naar woningen binnen haar grenzen. Dit woningbehoefteonderzoek is een belangrijk document op weg naar de woonvisie. Meer inzicht in woonwensen en een visie op wonen is nodig met het oog op de toekomstige herindeling en met de komst van de Winkelbuurt in Abcoude-Zuid. Het woningbehoefteonderzoek is nog niet vastgesteld door het college van B&W. In dit artikel willen wij vast vooruitblikken.

Onderzoek Aan het onderzoek hebben bijna 600 inwoners van Abcoude en Baambrugge deelgenomen. Uit het onderzoek blijkt dat 35% van de inwoners van Abcoude en Baambrugge aangeeft binnen 5 jaar te willen verhuizen. In het onderzoek zijn vier doelgroepen onderscheiden die ieder voor zich andere woonbehoeften hebben. De doelgroepen zijn starters, gezinnen, 1 of 2 persoonshuishoudens tot 55 jaar en 1 of 2 persoonshuishoudens ouder dan 35 jaar. De eerste groep, de starters willen zowel huren als kopen en zoeken met name een kleine en betaalbare woning. De gezinnen hebben behoefte aan (meer) ruimte. Deze groep heeft relatief veel te besteden en is in grote mate op zoek naar woningen tussen de EUR 450.000 en EUR 700.000. De groep van 1 tot 2 persoonshuishoudens wil met name meer kwaliteit en ruimte. De meerderheid van de groep van 55 jaar en ouder wil liever huren dan kopen. Zij zijn op zoek naar een huurwoning die minder onderhoud vraagt dan een eigen woning. Ook nultredenwoningen zijn onder deze groep zeer gewenst. De gemeente maakt het creëren van woonvoorzieningen voor ouderen dan ook tot een speerpunt in haar beleid. Na vaststelling van het woningbehoefteonderzoek gaan wij in een tweede artikel dieper op het onderzoek in.

Leefbaarheid Aan het slot van het onderzoek is de open vraag gesteld: wat is volgens u de grootste uitdaging voor de gemeente Abcoude als het gaat om wonen en leefbaarheid?. Het betaalbaar houden van de huizen blijkt een belangrijk thema. Of het nu koophuizen of huurhuizen zijn, de leefbaarheid van Abcoude is volgens een flink deel van de inwoners gebaat bij het betaalbaar houden van de woningen. Voor de gemeente Abcoude zijn de mogelijkheden hiervoor beperkt, want het bijbouwen van nieuwe woningen is aan banden gelegd door wetgeving zoals het provinciale streekplan, regels voor het Groene Hart en de gemeentelijke bestemmingsplannen. Tegelijkertijd willen de inwoners van Abcoude en Baambrugge dat er niet teveel nieuwe woningen worden bijgebouwd. Veel mensen vinden het behoud van de dorpse maat en het dorpse karakter belangrijke. Een ander belangrijk punt vormt het verkeer. De komst van een derde brug over de Angstel zien veel Abcoudenaren als een nodige oplossing voor het beperken van de verkeersoverlast en het verbeteren van de doorstroming in het dorp Abcoude. Een ander verkeerspunt is de A2. Bij de inwoners van gemeente Abcoude leeft de angst dat de A2 te dicht bij het dorp komt en zo voor (meer) overlast gaan zorgen. De A2 weghouden zien velen dan ook als een prioriteit voor de gemeente. Ook goede communicatie noemen de inwoners een uitdaging voor de gemeente. De inwoners van Abcoude willen geïnformeerd worden én willen dat de gemeente doet wat zij zegt. Dat zal de leefbaarheid volgens hen verbeteren.

Na vaststelling van het Woningbehoefteonderzoek organiseert gemeente Abcoude in het najaar van 2008 een tweede werkconferentie Wonen om de concept woonvisie met professioneel betrokkenen te bespreken.
---

21 juli 2008 Banner zorg en overlast Burgerjaarverslag2007