Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 21 juli 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/3095 - Onderwerp
Stand van zaken truckerruns

Geachte voorzitter,

Tijdens het Algemeen Overleg transportraad en truckrun van 12 juni 2008 heb ik u toegezegd op zeer korte termijn in overleg met de sector te treden, teneinde de problematiek met betrekking tot truckruns en de rij- en rusttijden voor chauffeurs goed in kaart te brengen. Daarnaast heb ik u toegezegd in contact te treden met de Eurocommissaris op dit dossier, de heer Tajani, om met hem de mogelijkheden te bespreken voor een vrijstelling van deze chauffeurs voor deze maatschappelijk belangrijke activiteit. Tijdens het Verslag Algemeen Overleg op 19 juni 2008 heb ik een op 24 juni 2008 aanvaarde motie van de leden Roemer (SP), De Krom (VVD), Roefs (PvdA) en Van Heugten (CDA) van harte ondersteund. Ik breng u met deze brief graag op de hoogte van de voortgang en zend u hierbij een afschrift van mijn brief aan de heer Tajani.

Overleg transportsector
Op 19 juni heeft constructief overleg plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de branche, vakbonden, de organisatoren van truckruns en handhavende instanties. Alle partijen benadrukten dat een vrijstelling zeer wenselijk is, maar niet mag leiden tot oneigenlijk gebruik ervan. Dit zou kunnen leiden tot ongewenste effecten op verkeersveiligheid en zou concurrentieverhoudingen negatief kunnen beïnvloeden.

Contacten Europese Commissie
Ambtelijk zijn reeds voorbereidingen getroffen voor overleg met de Europese Commissie over de mogelijke vrijstelling voor truckruns. Er is reeds de bereidheid uitgesproken om met vertegenwoordigers van mijn ministerie in overleg te treden over de truckruns.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2008/3095

Ik streef in goed overleg met belanghebbende organisaties in de transportsector en de Europese Commissie naar een voor alle partijen werkbare oplossing. Ik zal uw kamer hiervan schriftelijk op de hoogte houden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---