Gemeente Urk

Opleidingsniveau op Urk stijgt snel

Meer middelbaar opgeleiden op Urk

Opleidingsniveau op Urk stijgt snel

Eind 2007 heeft de Provincie Flevoland onderzoek gedaan naar de beroepsbevolking en pendel in Flevoland. Uit dit representatieve onderzoek komt naar voren dat het opleidingsniveau van de beroepsbevolking op Urk sinds 2000 behoorlijk is gestegen. Met name het aandeel middelbaar opgeleiden is fors gestegen van 31 procent in 2000 tot 42 procent in 2007. Het aandeel lager opgeleiden is over dezelfde periode afgenomen van 57 tot 43 procent. Het aandeel hoger opgeleiden stijgt eveneens maar ligt nog wel op een laag niveau (15 procent in 2007).

Bevestiging

Van oudsher is een groot deel van de Urker beroepsbevolking laag opgeleid. In de periode 1990-2000 ging het daarbij om zo'n 60-70 procent van de beroepsbevolking. De resultaten van het recente onderzoek zijn voor het gemeentebestuur een bevestiging van wat eigenlijk al wel bekend was. Steeds meer jongeren doen beter opgeleid, én met een startkwalificatie, hun entree op de arbeidsmarkt. Ook gaan steeds meer jongeren na hun middelbare schooltijd verder met een HBO-opleiding of een universitaire studie. Een deel van deze hoger opgeleiden gaat vervolgens op Urk aan de slag.

Diversificatie Urker economie

Gelijktijdig met de hiervoor geschetste ontwikkeling krijgt de diversificatie van de Urker economie steeds meer vorm. De groei van de werkgelegenheid is de afgelopen jaren vooral gerealiseerd in de andersoortige werkgelegenheid. Zo is de werkgelegenheid in de periode 2000-2007 met 29 procent toegenomen. Daarmee is Urk binnen Flevoland de één-na-snelste groeier. De groei zit vooral in de handel en de zakelijke dienstverlening.