Leefbaar Rotterdam



maandag, juli 21, 2008

Topsportcentrum een nieuwe blunderput?

Vorig jaar een parkeergarage die vijftig miljoen duurder werd, dit jaar een sportcentrum dat 10 miljoen duurder wordt. De gemeenteraad ging vorige week nipt akkoord met de bouw van het topsportcentrum. Marco Pastors waarschuwde de gemeenteraad tevergeefs voor het hellende vlak waarbij, op basis van onvolledige of onjuiste informatie, beslissingen genomen worden die de belastingbetaler veel geld gaan kosten.

Het zit niet mee met de voorgenomen bouw van het topsportcentrum op Zuid. Zelfs op basis van de gepresenteerde summiere cijfers, zou het centrum 10 miljoen euro duurder uitpakken. De hogere kosten komen vooral door een forse stijging van de bouwkosten. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat het gebouw in de toekomst rendabel geëxploiteerd kan worden. Leefbaar Rotterdam en de SP waren daarnaast zeer verbolgen over het feit dat de vage cijfers pas vlak voorde raadsvergadering beschikbaar waren. Verantwoordelijk wethouder Bolsius (CDA) vond dat de bouw gewoon door moest gaan. De wethouder gaf wel toe dat de relevante informatie te laat beschikbaar was en ging akkoord met het voorstel van Leefbaar raadslid Marco Pastors om een externe accountant naar de cijfers te laten kijken.

De gemeente Rotterdam ging vorig jaar voor een historisch bedrag nat op de Museumparkgarage. De parkeergarage komt, maar kost twee keer zoveel, ruim 100 miljoen euro, als aanvankelijk begroot. De affaire zorgde voor de eerste raadsenquête in de Rotterdams geschiedenis. De uitkomsten van de onderzoekscommissie logen er niet om: destijds was de raad onjuist en te laat ingelicht door wethouder Baljeu (VVD) die onvoldoende grip had op het project. Een meerderheid in de gemeenteraad nam zijn controlerende rol destijds niet zo serieus en verbond hier geen consequenties aan. Hiermee is kennelijk de toon gezet want donderdagavond ging een meerderheid van PvdA, CDA, VVD en Groenlinks eveneens akkoord met dit project zonder de wethouder ter verantwoording te roepen.