Provincie Limburg

Persberichten

Provincie wil betere treinbeveiliging

De Provincie Limburg ziet in het spoorincident van zondag 20 juli jongstleden aanleiding om te pleiten voor een verbetering van de op het spoor noodzakelijke veiligheidssystemen.

Door tijdig ingrijpen kon worden voorkomen dat twee treinen op het enkelsporige traject Heerlen - Kerkrade, ter hoogte van Landgraaf, met elkaar in botsing kwamen. De exacte toedracht is nog niet bekend. De Inspectie Verkeer en Waterstaat is een onderzoek gestart naar het incident. Gedeputeerde Kersten van de provincie Limburg maakt zich zorgen over wat er is gebeurd. Kersten: Het negeren van een rood sein is op zich onaanvaardbaar. Ik stel het daarom zeer op prijs dat het incident tot op de bodem wordt uitgezocht. Maar ik pleit er voor dat de technische beveiliging op dit soort enkelsporige trajecten wordt verhoogd voor als het toch mis gaat.
Het ATB-systeem, de automatische trein beïnvloeding, dat de trein stilzet bij passeren van een rood sein, werkt namelijk niet bij snelheden lager dan 40 km/uur. De verbeterde versie van het ATB werkt ook bij lage snelheden.

21-7-2008 17:40