Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlandse jeugdschakers in Saint Lo

Van 8 t/m 16 juli werd in Saint Lô het jaarlijkse schaakfestival gehouden, dit jaar voor de tiende keer. In het verleden is daar door de KNSB twee keer een kleine jeugdploeg naar afgevaardigd. De laatste jaren speelden er geen Nederlanders in de kleine Franse provincieplaats mee. Omdat het jeugdtoernooi van Bagneux ter ziele is, werd er dit jaar wel een schaakreis naar Normandië ondernomen.

Een gouden zet, zo bleek na afloop. Zelden een beter georganiseerd en sfeervol toernooi meegemaakt. Naast een jeugdtoernooi t/m 20 jaar, waar meer dan 200 spelers aan meededen, was er een jeugdtoernooi voor spelers t/m 1400, met 116 deelnemers, een open toernooi voor volwassenen, met onder anderen Johan Mostertman onder de deelnemers en een meestertienkamp, bedoeld om een IM-norm te kunnen scoren.

Daarnaast werden er diverse nevenactiviteiten georganiseerd. Dit was vooral nodig voor de kleintjes t/m 1400, die niets aan het speeltempo van 1.50 uur + 30 seconden per zet hadden.

Een tafeltennistoernooi, voetbal- en hockeywedstrijden, petanque, jeugd Olympische spelen kwamen allemaal aan bod. Deze onderdelen werden vooral met de Franse slag georganiseerd door een paar daarvoor ingehuurde jongeren. Interessanter waren de nevenschaaktoernooien. Er was een handicaptoernooi, waarbij sterkere spelers per 50 elopunten verschil een minuut tijd in mindering kregen. Ook was er een gewoon snelschaaktoernooi, maar dit werd door de Nederlanders gemist omdat ze op deze middag een bezoekje brachten aan de invasiestranden.

Hoogtepunt was de snelschaakwedstrijd voor teams van zes personen, waarbij de spelers gemiddeld niet meer dan 1650 mochten hebben. Nederland deed mee met vier teams, waarbij in een tweetal teams ook buitenlanders zaten om het gemiddelde te drukken. Met 55 teams zaten meer dan 300 schakers een avondje te vluggeren. Geen inschrijfgeld en voor de winnaars alleen wat sportattributen. De hele avond waren er zeer goedkoop pannenkoeken te verkrijgen en per ronde werd geloot aan welke twee tafels de winnaars een gratis pannenkoek kregen. Dit alles zorgde voor een prachtige sfeer. Na 7 ronden Zwitsers behaalde het team van de Swaffelaars de laatste 8. Voor het ingaan van de kwartfinales werd het Wilhelmus gezongen, dat hinderlijk onderbroken werd door enige uitleg over de regels. Tijdens de partij waren aanmoedigen afkomstig uit de voetbalwereld niet van de lucht en werd de wave enige malen ingezet. Het mocht helaas niet baten.

Dan het hoofdtoernooi. Twintig Nederlanders hadden zich hiervoor ingeschreven. Ze werden begeleid door Hiddo Zuiderweg, Jan van Run, Lody Kuling en Stefan Kuipers. Ook een drietal ouders maakte de reis naar Frankrijk mee.
Door het versneld Zwitsers kregen de spelers van begin af aan tegenstanders van niveau. Roger Bhoorakan deed van zich spreken door na vijf ronden nog op 100% te staan. Hij won van veel hoger ingeschaalde tegenstanders, waaronder een van de Belgische tweeling Larmuseau. Daarna was zijn kruit echter verschoten en scoorde hij vier nullen op rij. Tom Meurs was ook de hele tijd in de hoogste regionen terug te vinden. Hij versloeg in de voorlaatste ronde Milan Mostertman en mocht in de laatste ronde om de 1e plaats spelen tegen de Roemeense IM Georgescu. Dit werd helaas een snelle nederlaag. Wel werd Tom eerste bij de spelers t/m 16 jaar. Milan won zijn laatste partij en eindigde net als Tom op 7 punten. Hij werd tweede van zijn leeftijdscategorie. Ook Thijmen Smith, Nick Bijlsma en Peter Ypma waren steeds voorin te vinden. Thijmen zou uiteindelijk de nr 3 t/m 16 worden, Nick de nr 2 t/m 14. Lennard Moers begon matig, maar kwam gedurende het toernooi steeds beter in vorm. Ook hij behaalde zes punten, goed voor een tweede plaats t/m 12 jaar.

Naast geldprijzen voor de eerste drie (600-400-200) mocht elke deelnemer kiezen uit een rijk gevulde tafel met speelgoed en elektronica.
Een digitale camera, diverse mp3-spelers, een portable dvd-speler, en een tweetal pokersets kozen de hoogst geëindigde Nederlanders uit. Nick koos zelfs een mountainbike, maar moest de volgende dag nog wel 30 euro neertellen om het ding mee te krijgen in de Thalys.

Naast een groep Nederlanders waren er veel Zuid-Afrikanen, Zweden en Roemenen aanwezig. Ook veel sterke Belgen waren van de partij, zowel Vlamingen als Walen. Daarnaast talloze Fransen, die van heinde en ver waren afgereisd naar dit toernooi. De slaapplekken waren zeer goed: vier persoonskamers, met voor iedereen een eigen kast en tafel. Helaas was er 's avonds niet veel te doen op de dormitory (zelfs geen blikjesautomaat), vandaar dat de Nederlanders na het eten in de buurt van de speelzaal (op 1800m van de slaapplaatsen) bleven om daar te voetballen. Meestal werd de weg lopend afgelegd, maar het was ook mogelijk om met de door de organisatie geregelde pendelbussen mee te reizen.

Naast de gratis wifi in de speelzaal moet ook de uitstekende bar genoemd worden. Naast diverse dranken en snoep was er elke dag verse soorten taart verkrijgbaar tegen schappelijke prijzen. Bovendien ook nog een prachtig vuurwerk op 13(!) juli.

Kortom, een toernooi waar volgend jaar zeker weer naar toe moet worden gegaan. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat een Nederlandse jeugdspeler van 2300+ in de IM-groep kan gaan spelen. Voor de eindresultaten van de Nederlanders, bekijk de scoretabel ((Excel).
De partijen zijn te zien in de bijgevoegde pgn-file. Alle eindstanden en meer is te zien op:
http://echecsaglo.fr/festival2008e.htm

Hiddo Zuiderweg

---