Gemeente Hoorn


Overlast kan leiden tot tijdelijk verblijfsverbod

21 juli 2008 - De burgemeester van Hoorn heeft besloten een deel van de Hoornse binnenstad aan te wijzen als gebied waar de politie personen die overlast veroorzaken een tijdelijk verblijfsverbod kan opleggen. Het gaat om het gebied dat globaal wordt begrensd door de Stationsweg, de Veemarkt, het Breed en de Westersingel; in dit gebied liggen o.a. het Scharloo, de Dubbele Buurt, de Vale Hen en het Kleine Noord.

Het verblijfsverbod is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening Hoorn. Een opgelegd verbod geldt maximaal twaalf weken lang tussen 22.00 en 06.00 uur.

Er is al enkele jaren sprake van overlast in het gebied rond de Dubbele Buurt. Er zijn diverse maatregelen ingezet om de overlast te beperken, zoals extra toezicht, screenen van nieuwe exploitanten, controles door het Horeca Interventie Team en recentelijk het invoeren van een voetgangerszone in de Dubbele Buurt. Deze aanpak heeft geleid tot een schommeling in het aantal incidenten. Er hangen regelmatig groepen jongeren op de Dubbele Buurt rond die ernstige overlast veroorzaken, met name s avonds tot kort na de sluiting van de cafés. Om het net volledig te kunnen sluiten is er nu de mogelijkheid tot het opleggen van een verblijfsverbod. Het instellen van een verblijfsontzeggingengebied geeft de politie meer mogelijkheden bij het handhaven van de openbare orde.