D66

Donner schaadt discussie over AOW

21 juli 2008

Afgelopen weekend liet minister Donner weer een van zijn proefballonnetjes op. Hij suggereerde in een interview met de Telegraaf dat de pensioenleeftijd wellicht verhoogd moet worden naar 70 jaar. Zijn beweringen zijn totaal niet onderbouwd en doen de discussie over de hervorming van het AOW-stelsel geen goed.

D66 is van mening dat de AOW, evenals bijvoorbeeld het ontslagrecht, grondig herzien moet worden om Nederland klaar te maken voor de 21e eeuw, en volgende generaties niet op te zadelen met onoplosbare problemen. "Wij pleiten al jaren voor een hervorming van het AOW-stelsel, maar minister Donner wil hierover nooit iets zeggen in de Kamer. Nu gaat hij opeens hardop filosoferen over het verhogen van de AOW-leeftijd naar 70 jaar. Hiermee jaagt hij de bonden, de PvdA en veel mensen in Nederland op de kast en verkleint hij het draagvlak voor de broodnodige hervormingen," aldus D66-leider Alexander Pechtold.

D66 pleit al langer voor het verhogen van de AOW-leeftijd, zoals ook in het verkiezingsprogramma te lezen valt. De sociaal-liberalen willen de AOW-leeftijd met één maand per jaar verhogen naar 67 jaar. Wanneer dit per direct wordt ingevoerd ligt de AOW-leeftijd over 24 jaar op 67 jaar. Dat betekent dat iemand die nu 41 is moet doorwerken tot zijn 67e en iemand die nu 63 is doorwerkt tot 65 jaar en twee maanden. Dat is nodig om de pensioenen betaalbaar te houden. Nu werken er namelijk nog tien mensen voor twee AOW'ers, maar in 2030 zijn dat er nog maar vijf, dat vereist vernieuwde solidariteit.

Pechtold: "Als de keus is fiscalisering van de AOW, die de regering per 2011 wil invoeren, of een verhoging van de AOW-leeftijd is wat mij betreft de keus snel gemaakt. Fiscalisering van de AOW, de zogenaamde Bos-belasting, betekent dat mensen die naast hun AOW zelf gespaard hebben voor hun pensioen hierover vanaf 17.000 Euro belasting moeten betalen. Kennelijk ben je bij de PvdA al rijk als je in je werkende leven 17.000 Euro aan pensioen hebt gespaard. Deze regering kiest voor een lagere AOW. D66 kiest voor een latere, maar rechtvaardige AOW".