Reclamebranche denkt dat internet schoon is


Internet net zo vervuilend als vliegindustrie

DELFT, 20080721 -- Drie van de vijf ondervraagde reclamebureaus (62%) hebben nog nooit van groen internet gehoord. Bijna de helft (44%) van de bureaus denkt dat internet betrekkelijk schoon is. De CO2-uitstoot van het internet was echter vorig jaar wereldwijd al gelijk aan de 2% van de luchtvaart, volgens het gezaghebbende Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner. De hoge CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het constant stijgende energieverbruik en de hoeveelheid afval die de ICT-sector produceert.

Het internetbedrijf Publer, leverancier van het gelijknamig Content Management Systeem (CMS), onderzocht in week 29 de reclamebranche op haar bekendheid met groen internet. Reclamebureaus zijn van beslissende invloed op de wijze waarop hun klanten op het internet aanwezig zijn, volgens het Nederlandse bedrijf.

Wat is een groene website?
Een website is groen als de server waarop hij draait CO2-neutraal is, dat wil zeggen uit duurzame energiebronnen put of CO2-uitstoot compenseert door de aanplant van bomen. Publer is een van de eerste CMS-leveranciers, zo niet de eerste, die al zijn klanten volledig groene websites garandeert.
Het belang daarvan begint bij het Nederlands publiek door te dringen. DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk plantte op 22 april in Apeldoorn de eerste boom in 's werelds eerste internetbos.

Hype
Ook de houding en het gedrag van reclamebureaus tegenover een groen internet zijn door Publer onderzocht. Een ruime meerderheid van de bureaus vindt dat ofwel de internetgebruiker zelf (26%) ofwel de hostingpartij (28%) verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot door internet. Een minderheid ziet groene websites als slechts een hype.
Een op de tien reclamebureaus (8%) verklaart daarentegen CO2-uitstoot nu al te compenseren. Twee van de drie bureaus zegt positief te staan tegenover groene websites als die niets extra's kosten (38%) of als de klant deze wil (32%).

De enquete werd per e-mail uitgezet onder 1.426 bureaus waarvan er ruim 50 reageerden. Een steekproef die het beeld bevestigt dat internet in de ogen van de gebruikers schoon is. Dat beeld zal de komende jaren snel worden bijgesteld. De trend "ICT moet groener" voert voor de komende drie jaar de Top-10 aan van "ICT-trends en -strategieën volgens Gartner".