Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Help mensen met uitkering aan een echte baan

Help mensen met uitkering aan een echte baan

21-07-2008 * De SP wil dat mensen met een uitkering aan een echte baan worden geholpen in plaats van telkens van baan te moeten wisselen met behoud van uitkering. Van deze zogenaamde participatiebanen wordt in Amsterdam veel misbruik gemaakt. Werkgevers zien deze mensen als goedkope krachten en gebruiken deze banen niet om mensen structureel aan een echte baan te helpen. De SP wil dat het college ervoor zorgt dat er voorkomen wordt dat mensen telkens deze participatietrajecten moeten blijven volgen zonder een echte kans op een volwaardige baan te krijgen.
Volgens de regels mag een werkgever een bijstandsgerechtigde maximaal twee jaar met behoud van uitkering in dienst nemen. Veel werkgevers zetten deze goedkope krachten na twee jaar aan de kant, om weer nieuwe bijstandsgerechtigden goedkoop aan het werk te kunnen zetten. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Zodoende wordt er geleurd met bijstandsgerechtigden zonder hen echt uitzicht op een baan te geven. Een bijstandsgerechtigde die dit weigert wordt gekort op zijn uitkering. Zo hoort een overheid niet met mensen om te gaan. De bedrijven die op deze manier misbruik maken van mensen moeten hierop scherp gecontroleerd worden door de overheid en hard aangepakt worden."

Het doel van de participatiebanen is dat deze werkkrachten werkervaring opdoen en vervolgens doorstromen in regulier werk. Uit cijfers van Pantar (die voor Amsterdam onder andere deze participatieregeling uitvoert) blijkt dat slechts 6 procent van de medewerkers met een participatiebaan uiteindelijk doorstroomt naar regulier werk. Van der Pligt: "Op het oog een goed idee, maar dan moet je als uitgeleende bijstandsgerechtigde wel de zekerheid hebben dat je na een periode van ten hoogste een half jaar, een gewoon CAO-loon krijgt. Die garantie is er niet. De gemeente laat mensen maar liefst twee jaar werken zonder passende beloning en uitzicht op een echte baan. Dat is uitbuiting."