Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


EK skeeleren Gera, Duitsland, dag 1 piste, 21 juli 2008


Roosenboom vijfde, Huisman zesde op EK


Bianca Roosenboom is op de 300 meter piste vijfde geworden op het EK. Sjoerd Huisman werd zesde op de 10 km punten/afvalkoers.
Ronald Mulder eindigde op de 300 als elfde. Michel Mulder behaalde tot zijn teleurstelling de finale niet, hij werd 14e.


De Italiaan Fabio Francolini won de 10 km punten/afvalkoers vóór de Fransman Yann Guyader. Het brons ging naar de Spanjaard Francisco Peula.
Bij de vrouwen won de Italiaanse Simona di Eugenio. Tweede werd de Française Laetitia Lebihan, derde de Zwitserse Nadine Gloor.


De Belg Wouter Hebbrecht werd kampioen op de 300 meter in 24,852. Hij versloeg veelvoudig Europees en wereldkampioen Gregorio Duggento, die zilver pakte in 25,273. De twee beste sprinters ter wereld maakten er een enerverende show van. Duggento opende in 9,43, Hebbrecht ging daaronder met 9,40. Hebbrecht, de wereldkampioen op de 200 meter op de weg, was zelf ook verrast dat hij Duggento, vice-wereldkampioen, klopte met ruim verschil. De Fransman Nicolas Pelloquin won brons.


Bianca Roosenboom toonde zich wel tevreden met de vijfde plaats in een tijd van 28,028. "Ik maak progressie. Vorig jaar was ik ook vijfde, maar ruim een seconde langzamer. Nu zit ik binnen tweetiende van een medaille, en het zijn niet bepaald de minsten van wie ik verlies. Met 18 jaar behoor ik tot de jongste senioren. Ik verlies het op de opening, dus ik weet waar ik aan moet werken." Europees kampioene werd de Italiaanse Nicoletta Falcone (27,253), vóór de Spaanse Sheila Posada (27,592) en de Italiaanse Erika Zanetti (27,736).



Noch Ronald, noch Michel Mulder kon een duidelijke verklaring geven voor hun tegenvallende resultaat op de 300 m. Ronald: "Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren. Misschien misten we de scherpte. Vanavond met andere wielen (witte Matterwielen, 's middags in de kwalificatie reden de Mulders op MPC's - red.) ging het wel beter, maar daar kan het niet alleen aan hebben gelegen. Ik had ook een missertje in een bocht." Ronalds opening was 's avonds wel beter (9,78) dan in de voorronde, waar beide Mulders niet onder de 10 seconden kwamen op de eerste 100 meter. Michel: "Het ging gewoon niet lekker. Of het de wielen waren weet ik niet. Ik gleed op die MPC's, maar de nummers één en twee reden er ook op."


Het is koud en het dreigt iedere keer te gaan regenen, maar tot nu toe hoeven geen wedstrijden te worden uitgesteld.


Uitslagen:


http://speedskate-em2008.com/


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Karin Verhoef, tel. 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl of Harry Oosterhuis, tel. 06-53149886.