Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief over de Geannoteerde Agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 22 en 23 juli 2008 (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/07/Kamerbrief-over-de-Geannoteerde-Agenda-van-de-Raad.html) 11-07-2008 |

Graag bieden wij u hierbij de Geannoteerde Agenda aan van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 22 en 23 juli 2008.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans

Geannoteerde Agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 22 en 23 juli 2008

Externe betrekkingen

Westelijke Balkan
De Raad zal spreken over de situatie die is ontstaan met het aantreden op 7 juli van de nieuwe Servische regering. Deze regering lijkt pro-Europees georiënteerd, hetgeen de dialoog en samenwerking tussen de EU en Servië kan vergemakkelijken. Mogelijk biedt het aantreden van deze nieuwe regering ook een beter vooruitzicht op volledige samenwerking met het ICTY. Nederland houdt onverkort vast aan de Raadsbesluiten van 29 april jl waarin is vastgelegd dat het voorleggen van de SAO aan de nationale parlementen in de lidstaten en de implementatie van de interim-SAO pas zullen plaatsvinden als de Raad met eenparigheid van stemmen heeft vastgesteld dat er sprake is van volledige samenwerking met het ICTY. Nederland zal de nieuwe Servische regering kritisch maar positief volgen en haar ertoe aanzetten de pro-Europese visie om te zetten in positieve stappen, zowel ten aanzien van de ICTY-samenwerking als van Kosovo.

De Raad zal voorts spreken over de voortgang in de ontplooiing van de civiele EVDB-missie EULEX Kosovo. Concrete afspraken over de reconfiguratie van UNMIK en samenwerking met EULEX worden nu nader uitgewerkt. Op 25 juli zal de SGVN zijn vervolgrapportage met de VN-Veiligheidsraad bespreken. Nederland stelt zich op het standpunt dat overlap tussen de door de SGVN voorgestelde tijdelijke voorzieningen op gebied van politie, justitie en douane en het EULEX mandaat moet worden vermeden en dat EULEX, zodra dat mogelijk is, in geheel Kosovo zal moeten worden ontplooid.

Tsjaad/Centraal Afrikaanse Republiek
De Raad zal spreken over de ontwikkelingen in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek in het licht van de EVDB-missie EUFOR Tchad/RCA. Momenteel zijn er 3.100 manschappen van 13 EU-lidstaten ontplooid, met name in het oosten en zuidoosten van het land. De Nederlandse verkenningseenheid van 60 mariniers maakt deel uit van het EUFOR bataljon in het zuidoosten van Tsjaad. De ontplooiing van het EUFOR-bataljon in het noordoosten van Tsjaad is nog gaande.

Sinds de initiële ontplooiing op 15 maart 2008 heeft de missie conform het mandaat effectief opgetreden ter bescherming van vluchtelingen, ontheemden en niet-gouvernementele hulporganisaties. De onpartijdigheid van EUFOR is daarbij gehandhaafd. Van 18 tot 24 juni bracht een gezamenlijke evaluatiemissie van de EU en de VN een bezoek aan Tsjaad. Momenteel werkt de EU aan een rapport over de 'mid-mandate review' van de EUFOR-missie.

De VNVR-resolutie 1778(2007) autoriseert de EU-inzet tot 15 maart 2009 en verzoekt de Secretaris-Generaal van de VN om halverwege de mandaatsperiode te rapporteren over mogelijkheden voor opvolging van EUFOR, waaronder een mogelijke VN-operatie.

Zimbabwe
De Raad zal de nasleep bespreken van de fraudeleuze tweede rond van de presidentsverkiezingen van 27 juni, waarvan de EU de uitkomst als niet legitiem bestempelde. Ook volgens Afrikaanse waarnemers zijn de verkiezingen niet vrij of eerlijk verlopen en weerspiegelt de uitslag derhalve niet de wil van het volk. Tevens zal gesproken worden over de onderhandelingen die momenteel worden gevoerd over hoe uit de politieke impasse te geraken en de wijze waarop verdere internationale druk op Zimbabwe kan worden uitgeoefend.

Nederland verwelkomt de discussie die momenteel gaande is binnen de Veiligheidsraad over het instellen van een sanctieregime tegen Zimbabwe. De EU dient daarnaast haar eigen verantwoordelijkheid te nemen en te bezien in hoeverre het huidige EU-sanctieregime verder kan worden aangescherpt of uitgebreid, mede in het licht van de voortgang van het onderhandelingsproces in Zimbabwe. Hierbij hecht Nederland eraan dat de sancties gericht zijn tegen de direct verantwoordelijken voor de campagne van terreur en intimidatie en niet ten koste gaan van de bevolking. Nederland steunt bovendien de oproep van de landen van de G8 om een permanente VN-gezant voor Zimbabwe te benoemen.

Somalië/piraterij
De Raad zal mogelijk spreken over piraterijbestrijding voor de kust van Somali ë. Binnen de Europese Unie wordt ­ naar aanleiding van het verrzoek van de RAZEB van 16/17 juni jl. ­ gewerkt aan een optiepapier om nadere invullinng te geven aan de uitvoering van de RAZEB-conclusies van 26 mei jl. en VNVR-resolutie 1816 over piraterijbestrijding bij Somalië. Het optiepapier zal aan de RAZEB op 22 juli worden gepresenteerd.

Oekraïne
De Raad zal spreken over de EU-Oekraïne Top, die onder Frans voorzitterschap op 9 september gehouden zal worden in Evian. Onderwerpen die tijdens de Top worden besproken zijn de voortgang van de hervormingen in Oekraïne, regionale en internationale ontwikkelingen en de lopende onderhandelingen over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. De EU streeft ernaar om tijdens de Top een nieuwe impuls te geven aan de samenwerking met Oekraïne, binnen de kaders van het ENP en zonder Oekraïne op dit moment een perspectief op lidmaatschap te bieden.

Iran
De Raad zal spreken over het nucleaire programma van Iran.

Iran voldoet nog altijd niet aan de vereisten van de resoluties 1696, 1737, 1747 en 1803 van de VN-Veiligheidsraad en heeft vooralsnog geen duidelijke positieve reactie gegeven op het uitgebreide pakket samenwerkingsvoorstellen dat Hoge Vertegenwoordiger Solana op 14 juni jl. namens de E3+3 en de EU in Teheran heeft overhandigd. Mogelijk zal later deze maand een ontmoeting plaatsvinden tussen HV Solana en de Iraanse nucleaire hoofdonderhandelaar Jalili.

De Nederlandse regering blijft het tweesporenbeleid voorstaan dat ten aanzien van Iran wordt gevoerd en steunt de niet aflatende inspanningen van de E3+3 gericht op een diplomatieke oplossing voor de problemen rond het nucleaire programma van Iran. Tot Iran positief reageert op het pakket samenwerkingsvoorstellen dient de druk onverminderd te worden gehandhaafd. Nederland steunt deshalve robuuste implementatie door de EU van Veiligheidsraadresolutie 1803.

Diversen / EU-VS relaties
Naar verwachting zal de Portugese minister van Buitenlandse Zaken verzoeken om een brede bespreking van de trans-Atlantische relaties in een volgende RAZEB. Nederland hecht grote waarde aan de trans-Atlantische betrekkingen en verwelkomt agendering bij een volgende RAZEB.


---