Gemeente Oldebroek


22 juli

Eikenprocessierups In gemeente Oldebroek


In de gemeente Oldebroek zijn op enkele plaatsen eikenprocessierupsen aangetroffen. De gevonden nesten zijn verwijderd door ze op te zuigen en af te voeren. Deze rups kan gezondheidsklachten veroorzaken. In de periode van half mei tot en met juni ontstaan de klachten met name door het verwaaien van de brandharen van de rups. Tussen juli en september kunnen de klachten ontstaan door het verwaaien van de rupsennesten. De rups komt voor op een groot aantal eiken in Zuid- en Midden-Nederland.

Gezondheidsklachten
Als u in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan dit klachten veroorzaken die lijken op allergische reacties. Denkt u daarbij aan rode en pijnlijke huidirritaties met hevige jeuk die tot twee weken aan kan houden. Bij contact met de ogen kan een rode irriterende zwelling ontstaan. Inademing van brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van neus, keel en luchtwegen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de GGD Noord-Veluwe, telefoon (0341) 474 300 of kijken op de website van de GGD, www.ggdregionoordveluwe.nl.

Bestrijding
De eikenprocessierups kan worden bestreden door de rups weg te branden of te zuigen. Ook kan dit met biologische of chemische bestrijding. Meer informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), www.minlnv.nl.

Meldingen
Als u de eikenprocessierups signaleert in uw omgeving, vragen wij u contact op te nemen met de medewerkers van de afdeling Omgeving van de gemeente Oldebroek, telefoon (0525) 638 254. Buiten kantooruren kunt u bellen met telefoon (0800) 28 38 485.

Via deze link is een pdf kaart te zien. In de kaart is met een rode kleur aangegeven waar de eikenprocessierups is aangetroffen.