Gemeente Oldenzaal


Nam-locatie

Op de voormalige gaswin-locatie van de NAM (het terrein tussen de Marthalaan, de Faustlaan en de Fideliolaan) wordt door de gemeente Oldenzaal, woonmaatschappij WBO en zorginstelling Aveleijn gewerkt aan de realisatie van drie bouwblokken.

De bouwblokken zijn gelegen rondom een openbaar toegankelijk groengebied. Het eerste, meest oostelijke bouwblok, bestaat uit dertien koopwoningen. Het tweede bouwblok wordt aan de noordzijde van het terrein gebouwd en bestaat uit negentien wooneenheden voor Aveleijn, voor de huisvesting van gehandicapte ouderen. Het derde bouwblok wordt gebouwd aan de achterzijde van de bestaande woningen langs de Engelbertinklaan en de Marthalaan. Daar verrijzen zestien reguliere huurappartementen die met name geschikt zijn voor ouderen. Delen van de bestaande groene wal rondom het terrein worden ingepast. De vormgeving en de architectuur van de nieuwe woningen sluiten hierop aan, evenals de terreininrichting. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door architectenbureau Yanovshtchinsky uit Den Haag.

Een maquette van de drie bouwblokken. Linksboven het bouwblok met de koopwoningen, rechts de huurappartementen en linksonder de wooneenheden voor Aveleijn.

Bij het ontwikkelen van de bouwblokken is gestreefd naar een goede aansluiting op de bestaande omgeving en infrastructuur. Dit heeft geleid tot de keuze voor relatief kleinschalige bouwblokken met een bouwhoogte tussen een en drie bouwlagen met kap. Verder is ervoor gekozen om in het midden een openbaar groengebied toe te voegen. Aanknopingspunt hierbij is de bestaande groene wal. Dit min of meer toevallig ontstane element is door de opgeschoten begroeiing een gebiedskenmerk met een geheel eigen visuele en functionele kwaliteit geworden.

Een schematische tekening van de drie bouwblokken en het openbaar groengebied in het midden. Rechts de koopwoningen, linksonder de huurappartementen en linksboven Aveleijn.

Ook uit vooroverleg met de buurt is gebleken dat de bewoners graag de wal (gedeeltelijk) willen handhaven. Daarom wordt de wal op de in het oog springende gedeeltes ingepast. Tegelijkertijd wordt de wal op strategische plekken doorbroken, om het achtergelegen woon- en groengebied te openen en toegankelijk te maken voor de omgeving. Het doel hiervan is om te voorkomen dat het "wonen achter de wal" een eigen enclave wordt. Dit openbreken geldt met name voor de aansluiting op de Othellolaan en op de Fideliolaan, met de direct hiernaast gelegen speelplek. De wal wordt aan de oostzijde van het gebied verwijderd om zodoende een logische aansluiting in de verkaveling te kunnen maken: de achterzijden van de bestaande woningen grenzen aan de achterzijden van het eerste bouwblok. Overigens wordt de wal aan deze zijde vrijwel geheel aan het zicht van de bestaande woningen onttrokken, omdat de bewoners er allemaal voor hebben gekozen een hoge coniferenhaag in hun tuin te plaatsen.

De gevels van de huurappartementen. Een moderne architectuur kenmerkt de bouwblokken. Aan weerszijden van het blok wordt een aansluiting op de wal gerealiseerd.

De situering van het eerste bouwblok leidt eveneens tot het vloeiend doortrekken van de Fideliolaan, dwars door het bouwgebied. Het wordt een woonstraat/ontsluitingsstraat van deze nieuwe rijwoningen. Aan de overzijde van deze nieuwe straat, dus met vrij uitzicht voor de nieuwe rijwoningen, ligt dan een groengebied. Aan weerszijden daarvan liggen de andere twee bouwblokken: het zuidelijk gelegen blok dat speciaal geschikt is voor ouderen, het noordelijk gelegen bouwblok is voor oudere, geestelijk gehandicapten.

Deze worden ontsloten vanaf de Faustlaan, die een snelle en gemakkelijke verbinding naar de wijkontsluitingsweg Operalaan geeft. De maximale snelheid in de nog toe te voegen woonstraat is 30 kilometer per uur. Bij de aansluiting hiervan op de Fideliolaan worden wel snelheidsremmende maatregelen getroffen. Bij de zestien ouderenappartementen wordt op de eigen erf voor elke woning een parkeerplaats aangelegd, terwijl alle eengezinswoningen een parkeerplaats op eigen erf direct aan de straat krijgen. Verder is voorzien in voldoende parkeerplaatsen voor bezoekers. Bovendien moet worden opgemerkt dat iets verderop, aan de Faustlaan, een groot aantal nauwelijks gebruikte openbare parkeerplaatsen ligt.

Procedure

De aanvraag voor een bouwvergunning is door WBO ingediend. Het plan is in strijd met het oude, nog van kracht zijnde bestemmingsplan voor de gaswin-locatie. Om de realisatie van het plan mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Daarnaast heeft de gemeente het voornemen om een versnelde realisatie mogelijk te maken door middel van een vrijstelling van het oude bestemmingsplan.

Het bouwplan en het ontwerpbestemmingsplan liggen tot 8 augustus 2007 ter inzage bij de publieksbalie, loket Bouwen en Grondzaken, in de hal van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunt u, bij voorkeur schriftelijk, zienswijzen indienen tegen het bestemmingsplan en de voorgenomen vrijstelling bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal. Naar verwachting wordt de voor de realisatie benodigde bouwvergunning dit najaar verleent, waarna gestart kan worden met de bouw. De oplevering wordt in 2008 verwacht.