Gemeente Oldenzaal


De Stadsbleek

De Stadsbleek is een woningbouwproject waarvan de woningen in de stijl van prachtige, achttiende eeuwse herenhuizen worden gebouwd. In totaal komen er 142 appartementen en 36 eengezinswoningen, zowel huur als koop. Het project is vernoemd naar de plek waar in de zeventiende eeuw bleekvijvers en bleekvelden lagen voor het bleken van wasgoed. In het midden van de Stadsbleek wordt een stadspark aangelegd. De bomen, de hagen en het plantsoen geven het park de uitstraling van een authentiek bleekveld. Bewoners van de appartementen hebben dan een schitterend uitzicht op dit park. Ondergronds wordt een parkeergarage met bergingen voor de bewoners gebouwd. In 2012 moet de Stadsbleek helemaal klaar zijn.

De Stadsbleek is gelegen aan de rand van het centrum van Oldenzaal en wordt omsloten door de Steenstraat, de Beatrixstraat en de Prins Hendrikstraat. Architectenbureau Krier & Kohl uit Berlijn heeft op basis van door de gemeente Oldenzaal opgestelde uitgangspunten een compleet bouwplan ontworpen dat in twee fasen wordt uitgevoerd. In de eerste fase zijn 54 appar-tementen en twee eengezinswoningen bestemd voor de verkoop. 32 appartementen zijn bestemd voor verhuur. De appartementen aan de Steenstraat worden in een later stadium verkocht. Alle overige woningen vallen in fase twee. De verkoop van deze fase gaat na oplevering van fase één van start, gevolgd door de bouw ervan. Intentieovereenkomst

Drie partijen zetten zich gezamenlijk in voor de realisatie van de Stadsbleek. Dat zijn de gemeente Oldenzaal, Trebbe Bouw Oost en Noord uit Enschede en Woonmaatschappij WBO uit Oldenzaal. Op 23 december 2004 werd door deze partijen een intentieovereenkomst getekend, waarin stond vastgelegd dat uiterlijk in 2006 de eerste schop de grond in gaat. De provincie Overijssel heeft een subsidie van 350.000,-- beschikbaar gesteld voor het versneld realiseren van woningbouw. Omdat bepaalde procedures voorspoedig verlopen zijn, is er eind juni 2006 begonnen met het bouwrijp maken van de bouwlocatie. Hierdoor kan aanspraak worden gemaakt op deze subsidie. Op dit moment is de sloop van de bestaande gebouwen in volle gang.
Bleekerd, Bastion en Reef-villa

De Stadsbleek omvat ook het gedeelte van de Bleekerd. Op termijn zal dat woongebouw worden gesloopt. Het Bastion (op de hoek Steenstraat / Prins Hendrikstraat) blijft bestaan en wordt ingepast, evenals de woning op de hoek Steenstraat / Beatrixstraat. De Reef-villa aan de Steenstraat is inmiddels afgebroken, maar zal een paar meter verderop weer volledig in de oude stijl worden herbouwd. U kunt terecht op www.stadsbleek-oldenzaal, waar meer informatie over dit bijzondere woningbouw-project te vinden is.