Gemeente Oldenzaal


De Zonnestraal

In de wijk De Thij wordt gewerkt aan een unieke zorgcombinatie. Gemeente, Woonmaatschappij WBO en Zorggroep Sint Maarten werken samen aan een schetsontwerp voor de locatie Zonnestraal. Het college van burgemeester en wethouders van Oldenzaal heeft eerst een informatieavond gehouden, voordat een standpunt wordt ingenomen over het schetsontwerp. De inbreng van het publiek zal een belangrijke graadmeter zijn voor het uiteindelijke ontwerp. Het terrein aan de Johanna van Burenlaan moet plaats bieden aan zorgwoningen en bijbehorende voorzieningen van de Zorggroep Sint Maarten en van InteraktContour. De informatieavond heeft plaatsgevonden op woensdag 13 september.

De komende jaren zal door de vergrijzing de vraag naar zorg verder toenemen. Samen met de Woonmaatschappij WBO en Zorggroep Sint Maarten wil de gemeente een passend antwoord geven op de wensen en behoeften van de ouderen die graag willen wonen met zorg in de gewenste leefomgeving. Op dit moment zijn de woonzorgvoorzieningen geconcentreerd in het centrum van Oldenzaal. De voorzieningen moeten goed bereikbaar zijn en als woonzorgzones over de gemeente verspreid liggen. Door een deel van de capaciteit van de Molenkamp naar De Thij te brengen, zullen voor het eerst zg. intramurale verzorgingsplaatsen ( ook wel verpleeghuisplaatsen genoemd) buiten de binnenstad worden gerealiseerd.

Zorggroep Sint Maarten gaat op haar locatie Molenkamp verbouwen, waarbij de bestaande zorgappartementen worden vergroot. Hierdoor zullen er in totaal 40 verzorgingsplaatsen verdwijnen, die zij elders in Oldenzaal wil realiseren. In overleg met de WBO en gemeente is daarvoor de locatie de Zonnestraal gekozen. Omdat de verbouw van de Molenkamp op de Bouwprioriteitenlijst Verzorgingshuizen 2001-2007 van het ministerie van VWS staat, zijn er financiële middelen beschikbaar voor bouw van zorgwoningen.

Op 13 september 2006 heeft een informatieavond voor de omwonenden en andere geïnteresseerden plaatsgevonden zodat de reacties uit de buurt meegenomen kunnen worden bij het vaststellen van de stedenbouwkundige uitgangspunten.

presentatie 1

De reacties van de omwonenden hebben een grote rol gespeeld in de totstandkoming van de stedenbouwkundige uitgangspunten. Deze reacties overwegende heeft het college besloten de volgende uitgangspunten ter besluitvorming aan de raad voor te leggen:

* Het gebouw zal bestaan uit drie bouwlagen;
* Het gebouw wordt georiënteerd op de Johanna van Burenlaan, waardoor de afstand tot de woningen aan de Jan Jansstraat gemaximaliseerd wordt;

* Het gebouw krijgt een heldere, eenvoudige bouwmassa, passend binnen de blokverkaveling zoals deze typerend is voor de wijk De Thij;

* De vigerende CROW-parkeernorm zal minimaal gehanteerd worden, maar nagestreefd wordt extra parkeerplaatsen te realiseren;
* De parkeerplaatsen worden gerealiseerd op eigen terrein en benaderd vanaf de dr. De Bruinstraat en verlaten via de Jan Jansstraat;

* De voorzijde van het gebouw zal, net als in de huidige situatie, bereikbaar blijven voor voetgangers, fietsers en het halen en brengen van personen middels busjes;

* Het gebouw wordt omgeven door voetpaden en groenstroken, zoals dat ook in de huidige situatie het geval is. Waar mogelijk zullen deze toegankelijker gemaakt worden;

* Het gebouw krijgt een moderne architectuur.

Door het inperken van de hoogte van het plan is er op de locatie geen ruimte voor de woonzorgappartementen en dagbesteding van InteraktContour. Zij zullen elders in Oldenzaal een plek moeten vinden. Door de positieve samenwerking tussen Zorggroep Sint Maarten en InteraktContour, wordt nu getracht deze zorgappartementen bij de plannen van Zorggroep Sint Maarten op de locatie Molenkamp gerealiseerd.

Voor de realisatie van de dagactiviteiten van InteraktContour heeft de gemeente samen met Woonmaatschappij WBO zich de inspanningsverplichting opgelegd om een alternatieve locatie voor hen te zoeken.

Het hoogteaccent wat hiermee verdwijnt van de locatie is nog steeds wenselijk vanuit stedenbouwkundig oogpunt. Een ruimtelijke beëindiging van de centrale as van de wijk, zal in de toekomst kunnen ontstaan door een hoogteaccent oostelijk van de voorliggende locatie. Inmiddels heeft de gemeente kennis kunnen nemen van de eerste concept-versie van de wijkvisie voor De Thij en daarin wordt dit hoogteaccent ook benoemd als beëindiging van de centrale as in de wijk.

Tijdens de behandeling in het Politiek Forum op 26 februari 2007, ter voorbereiding op de behandeling in de Gemeenteraad, heeft er wederom een presentatie van het aangepaste schetsontwerp plaatsgevonden. Tijdens deze presentatie zijn de verschillen verduidelijkt tussen het eerste schetsontwerp en het huidige schetsontwerp.

presentatie 2