Gemeente Schagen

Cliënten tevreden over uitvoering Wmo in Schagen!

De gemeente Schagen biedt ondersteuning aan mensen met beperkingen in het ka-der van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze ondersteuning ver-schilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben een scootermobiel of rol-stoel nodig om zich te kunnen verplaatsen. Anderen hebben hulp nodig om het huis-houden te runnen. Op grond van de Wmo is elke gemeente verplicht om de tevre-denheid te meten van inwoners uit de gemeente die in het afgelopen jaar om onder-steuning hebben gevraagd in verband met een beperking. De gemeente Schagen heeft het onderzoek laten uitvoeren door onafhankelijk adviesbureau SGBO. Hieron-der treft u aan een samenvatting van de resultaten. Het gehele onderzoekrapport kunt u hier downloaden.

Toegang tot de ondersteuning

Respondenten in de gemeente Schagen geven gemiddeld een 7,6 voor de aanvraagprocedure voor een voorziening in het kader van de Wmo. Wat betreft de toe-gang tot ondersteuning zijn cliënten het meest tevreden over de "behandeling bij aanvraag" (96%).

Hulp bij het huishouden

Cliënten in de gemeente Schagen geven gemiddeld een 7,9 voor de hulp bij het huishouden. Over de keuzemogelijkheden tussen aanbieders is 86% tevreden. Wat betreft de organisatie van de hulp bij het huishouden is men het meest tevreden over de planning van de hulp (91%). Minder tevreden is men over de vervanging bij ziekte en verlof (71%).

Hulpmiddelen

Het gemiddelde rapportcijfer voor hulpmiddelen (zoals rolstoelen, scootermobielen en woonvoorzieningen) is in de gemeente Schagen een
7,5. Dit ligt hoger dan het gemiddelde bij andere gemeenten (7,2). Het meest tevreden is men over de woonvoorziening (96%). Relatief het minst tevreden is men over de verhuiskostenvergoeding (75%).

Platform Wmo

In totaal gaf 40% van de cliënten aan wel eens van het Platform Wmo te hebben gehoord. Dit is hoger dan bij de andere gemeenten (34%). Van de respondenten die bekend zijn met het Platform Wmo is 87% tevreden over de mate waarin de raad opkomt voor het belang van de cliënten.

Resultaten

Voor de meeste cliënten voldoet de ondersteuning aan de verwachtingen (94%). Ook zijn cliënten positief over de mate waarin ondersteuning helpt bij het zelfstandig wonen en meedoen aan de maatschappij (92%). Voor een deel is dat echter nauwelijks of het geheel niet het geval (8%). Uit het onderzoek kan de conclusie worden getrokken dat er absoluut onderdelen zijn in de uitvoering van de Wmo die nog voor verbetering vatbaar zijn, maar dat de cliënten in zijn algemeenheid zeer tevreden zijn over de uitvoering van de Wmo door de gemeente Schagen. Op alle onderdelen wordt een zeer ruime voldoende gescoord!